Чекајући колосек

Да ли се сећате када је најављена идеја измештања колосека из центра града?
Многи од вас ће рећи да је то жеља Смедереваца још из прошлог века, а они педантнији хроничари града памте да је пројекат најавила још нека претходна власт 2004. године. Било је то доба експанзије америчког Ју-Ес стила који је највише користио теретну луку.
Те године се некако све поклопило: давнашња жеља Смедереваца да „избаце“ железничке шине и претоварну луку са „нулте“ коте града и да поново отворе излаз на Дунав, а са друге, америчка компанија је форсирала рад две високе пећи и транспорт је постао прилично проблематичан.
Тада је урађен пројекат (радио га је Саобраћајни институт) и према прорачунима за нови колосек од 5,3 километра било је потребно око осам милиона евра. Ондашње градско руководство постигло је и договор са Министарством за инфраструктуру који је предвиђао да 75 процената трошкова падне на терет државе. Али , све је остало мртво слово на папиру, заказала је и локална и републичка власт, а врућ кромпир капиталног пројекта тада је пребачен на терен Ју-Ес стила. Неко се „сетио“да би било поштено да терет финансирања повуче онај ко луку и највише користи. Американци нису били заинтересовани за овај дил. Тачније, можда би и пристали да су им Железнице Србије, како је тражио Ју- Ес стил, одобриле повластице за коришћење те нове пруге. Са ове временске дистанце звучи невероватно, али је истинито – Железнице Србије (или нека сива еминенција) категорички су одбиле предлог. И – пројекат од 2004. до данас чами у неким фиокама.
Руку на срце, уочи сваких избора све политичке опције махале су „пројектом века“, али осим махања ништа друго није урађено. У једном моменту је једна од претходних власти чврсто обећавала неки велики новац из НИП-а. Наравно, ни те паре нису стигле у Смедерево, пруга је остала на свом месту, теретна лука такође.
Прошле године градоначелница Јасна Аврамовић поново покреће „забрањену“ тему. Тада, за Наше новине каже: -У овом мандату сам радила на довођењу инвеститора, а у следећем ћу бити ангажована на изградњи колосека до нове транспортне луке, измештању колосека из центра града и претварање теретне луке у туристичку.
Аврамовићева је тада најавила је и подршку владе , а ту подршку је новинарима прошле године потврдила и ресорна министарка приликом гостовања у Смедереву.
Пројекат века је поново актуелан. Овога пута тајминг који се поклапа са почетком избора је сасвим случајан. Након две деценије покушаја, време је за реализацију.
-Пројекат имамо, потребне су само неке корекције, чека нас и експропријација земљишта и уређење инфраструктуре – каже градоначелница.
Остало је познато. За читав посао требаће најмање 20 милиона евра које обезбеђује држава. Прво ће бити постављене нове железничке шине кроз Годоминско поље до Слободне зоне и нове луке. И нова лука тражи знатно проширење капацитета. Тек следећи потез је измештање колосека из центра града и претварање теретне луке у туристичку. Углавном, сви колосеци из центра града биће уклоњени до краја 2018. године.
После тога можемо да говоримо о другом великом пројекту – изласку, или боље речено, повратку Смедерева на Дунав.
Тада ће ваљда и они крузери који годинама без заустављања пролазе Дунавом поред Смедерева застати на неколико сати.
Уморили смо се од чекања.
Мислите о томе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *