„Дете, смрт и књижевност“

JОШ ЈЕДНА ПАЖЊЕ ВРЕДНА ТРИБИНА:

У оквиру мартовске понуде научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, у среду, 22. марта, са почетком у 19 сати у Концертној дворани одржаће се трибина „Дете, смрт и књижевност“.

Повод за одржавање програма је поема „Бајка о Смрти“ Владимира Вукомановића Растегорца. Гости Центра за културу биће др Владимир Вукомановић Растегорац, писац, асистент на Учитељском факултету у Београду и Јана Растегорац Вукомановић, писац и сликар.
Програмско вече донеће нов, необичан, освежавајући поглед на однос света дечије душе, представе о смрти и испитивања потенцијала књижевног стваралаштва. Током разговора са гостима биће разматрано, уз живописне примере из илустроване поеме „Бајка о Смрти“ др Владимира Вукомановића Растегорца, како смрт, предмет човековог исконског страха, може бити представљена и доживљена као личност која стиче искуства, запажа, осећа, обавља посао. У визији персонификоване смрти која ће бити у центру пажње одржава се снажна веза са дечијом непосредношћу и са перцепцијом света својственом детету, отворен је простора за љупкост и дирљивост, а да се при том не нарушава свест о значају проблема смрти за човеково постојање. Биће покренуто и питање односа детета према феномену смрти и присуства смрти у књижевности за децу. Посебну вредност у обради теме припада занимљивим илустрацијама Јане Растегорац Вукомановић које ће публика бити у прилици да види и које се налазе у плодном садејству са текстом „Бајке о Смрти“.