Награда за животно дело Милени Дравић

ЈОШ ЈЕДАН НУШИЋЕВ ЛАУРЕАТ:

Према одлуци жирија који су чинили Љиљана Стјепановић и Радмила Живковић драмске уметнице и Миљана Кравић професор српског језика и др Зоран Максимовић театролог, овогодишњи добитник награде за животно дело глумцу комичару је Милена Дравић. Признање ће бити уручено на овогодишњем фестивалу Нушићеви дани.

Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару за 2017. годину, коју додељује Фестивал „Нушићеви дани” у Смедереву, на седници одржаној 24. марта, донео је једногласну одлуку да се Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару додели доајену нашег глумишта МИЛЕНИ ДРАВИЋ.
Милена Дравић, филмска, телевизијска и позоришна глумица највиших уметничких домашаја, обележила је српско глумиште друге половине 20. и првих деценија 21. века. Својевремено, са оправданим разлогом, понела је и титулу прве даме југословенског филма.
Током своје готово шездесетогодишње уметничке каријере одиграла је око сто шездесет улога на филму и телевизији и двадесетак у позоришту. Њен велики таленат и занатска професионалност, подржани спољашњом лепотом, задивљујућом појавом, ходом, покретом, гестом и гласом, и надасве експресивном мимиком и изражајним очима, резултирали су изузетним глумачким постигнућима.
Једнако врхунска и особена у готово свим глумачким жанровима, од драме до комедије, од психолошке студије до импровизације, Милена има дуговеку и богату глумачку каријеру коју карактерише свестраност у изразу, особен сценски језик, речита прецизност у покрету, дубока сугестивност, маштовито поигравање… Играла је најразличитије типове жена, а нарочито је препознатљива по карактерним улогама са комичним валерима. Уз велике драмске и историјске роле и публици и критици посебно су упечатљиве оне из романтичних комедија.
Безрезервно предана, посвећена и одана свом великом таленту и глумачкој уметности, Милена Дравић је и на животном и на хистрионском путу, градећи себе лично и професионално, постављала највише стандарде, и етичке и естетске, у својој бранши. Стварајући своју особену, вансеријску каријеру, овенчану најпрестижнијим домаћим и иностраним наградама и признањима, узносила је и чувала и достојанство своје професије.
Дубоко се клањајући Милени Дравић на глумачком опусу који је подарила нашем театру, телевизији и кинематографији, са највећим задовољством и поштовањем дарујемо Милени Дравић, Милени национале, Нушићеву награду за животно дело глумцу-комичару – наводи се у образложењу жирија.