Избори, кад подвучемо црту

Пише: Весна Ристић

Шта је ваш утисак после ових председничких избора? Да ли смо добили очекивани, или неочекивани резултат?
Једно је сигурно, после гласања нема кајања. Нема кајања, али хајде да видимо шта се то само за годину дана променило у политичким опредељењима бирачког тела у Смедереву. У пролеће 2016. имали смо и парламентарне и локалне изборе. У политичкој утакмици биле су (углавном) исте политичке опције и исти појединци. За разлику од свих пост петооктобарских избора, ово су први на којима су две велике странке одустале од кандидата из сопствених редова. Социјалисти су одлучили да подрже коалиционог партнера, а демократе су стале иза нестраначке личности.
Како је гласало Смедерево?
Вучић је у Смедереву био убедљиво први. Освојио је 32.001 глас. Математика је оваква: Вучић је имао 11.393 гласа више од свих осталих кандидата заједно, плус неважећи листићи! Александар Вучић је у Смедереву, у односу на укупан резултат у Србији имао бољи резултат за 5 процената.
Овакав изборни скор на другој страни доноси бројна преиспитивања. Социјалисти су овога пута подржали коалиционог кандидата, а председник ГО СПС у Смедереву Милија Баровић тврди да „се социјалисти неће преобући у напредњаке и изгубити идентитет“. До следећих избора (парламентарних или локалних) мораће добрано да ојачају партијску структуру и пре свега дисциплинују „несташне“ чланове.
Ко је (осим победника) још профитирао? Пре свих Демократска странка. ДС је вртоглаву ерозију странке зауставио мудрим избором – подржали су човека који није из њихових редова. За Сашу Јанковића у Смедереву је гласало 6.832 бирача. Иако је ово резултат „на његово име“, Јанковић подиже рејтинг ДС у Смедереву. Само пре годину дана на локалним изборима ДС је добио 4.349 гласова. Наравно, реч је о различитим изборима, али одређене закономерности ипак постоје. Гласачко тело је врло профилисано, и гласачи и те како знају због чега заокружују нечије име на листићу.
И Бошко Обрадовић је неславно прошао. Прошле године (опет локални избори) добио је 2.568 гласова. Овога пута Смедеревци су му дали хиљаду и нешто гласова мање! Тачније: 1.277!
Највећи губитник је Саша Радуловић. Од политичке опције која је прошлог пролећа у једном даху кроз друштвене мреже окупила велики број поклоника, Радуловић је стигао до политичке маргине. У односу на локалне изборе када су прешли цензус и ушли у Градску скупштину, кандидат ДЈБ је имао за четири пута лошији скор. Од прошлогодишњих 2.800 гласова, овог пута свео се на само 660 гласова!
Неславно је прошао и Вук Јеремић, а с обзиром да иза себе нема политичку странку, у кулоарима се још увек нагађа који је то део бирачког тела гласао за њега.
И наравно, најневероватнији резултат припада Луки Максимовићу: чак 4.878 Смедереваца дало је глас Белом. Ово је бројка која је Прелетачевића винула високо на трећепласирану позицију.
Кад се подвуче црта, локалним политичарима који претендују да се политиком баве и у наредним мандатима предстоје озбиљни послови. У најтежој позицији је ДС који неће моћи дуго да живи на ловорикама Саше Јанковића.
Право мало богатство су гласови Луке Максимовића и за тај део (не)опредељеног бирачког тела предстоји права политичка јагма. Постизборно, дешавају се и студенти који су (за сада) још увек неартикулисани покрет. Они су снага по којима ће се вагати будућа политичка дешавања.
Мислите о томе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *