Годишњица у знаку приче о мистериозном пару златних наушница из 14. века

МУЗЕЈ СЛАВИ 67 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ОРГАНИЗОВАЊЕМ ЗАНИМЉИВОГ ПРЕДАВАЊА:

Свој дан, Музеј у Смедереву ће обележити у среду, 12. априла, презентацијом „Смедеревске златне наушнице – племенити трагови прошлости“.  Подсећамо, реч је о накиту пронађеном 2012. године, а истина о томе коме су припадале, још увек је под велом тајне. 

Музеј у Смедереву, једна од најстаријих и најрепрезентативнијих смедеревских установа у култури, обележиће 67 година рада занимљивим програмом у оквиру којег ће имати ексклузивно представљање највреднијих и најсјајнијих музеалија пронађених у Смедеревској тврђави.
Наиме, уочи обележавања годишњице, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедеревио, Музеју је предао пар златних наушница са грбом и монограмом, које су пронађене приликом арехолошких истраживања сакралног комплекса–цркве у југоисточном углу Смедеревске тврђаве. Тако је од недавно, ова вредна музеалија постала је део археолошке збирке Музеја у Смедереву.
Тим поводом, 12. априла, од 18 сати, биће одржана презентација и предавање „Смедеревске златне наушнице – племенити трагови наше прошлости“, а детаље ће нам саопштити археолози и директори Музеја и Регионалног завода за заштиту споменика културе, Татјана Гачпар и Дејан Радовановић.
Подсећамо, пар златних наушница пронађен је приликом ископавања пре пет година, у гробу са остацима женске особе. Скелет је детаљно испитан, али осим чињенице да је реч о жени висине 150 цм, која је у тренутку смрти имала између 60 и 70 година и да је највероватније била племенитог порекла јер су минђуше имале иницијале Марије Палеолог, све остало је још увек непознаница.
Осим ових наушница, посетиоци ће имати прилике да виде и још један вредан предмет из збирке, златну наушницу са бисерима, пронађену у Малом граду 1968. године.