Публика у Смедереву заслужује најбоље

БРАТИСЛАВ ПЕТКОВИЋ, СЕЛЕКТОР ФЕСТИВАЛА

Ове године није било много Нушићевих комада, надам се да ћемо следеће године имати више избора, мада је Нушић свакако присутан и на овом фестивалу, његов дух је ту и то ће се видети. Мислим да ће смедеревска публика бити задовољна, има за свакога по нешто – каже у разговору за Наше новине, селектор Братислав Петковић.

Сваке године постоји неки нарочити мотив за селекцију, било да је реч о самом Нушићу на сцени, добрим глумачким остварењима или редитељским решењима, шта је овога пута било пресудно за одабир фестивалског програма?
Овогодишњи мото је „Нушић, савремени, свевремени“, пошто није било много понуде Нушићевих представа, али је било других које свакако имају одређени квалитет, мислим да та порука обједињује селекцију припремљену у тим околностима. Овога пута, имамо само једну Нушићеву представу, „Мистер долар“, која затвара такмичарски део фестивала. У њој игра 100 извођача, оркестар, балет… Ту је Нушић први пут дат као прави мјузикл, што значи да се наш комедиограф може афирмисати и кроз музику. То је прилика да се Смедереву поклони права велика предства, жива, са много извођача, пубика у Смедереву то заслужује. Реч је о представи која се распода чим се појави на благајни, и у Београду је тешко доћи до ње, али смо желели да је доведемо у Смедерево. Надам се да ћемо следеће године имати више Нушића, мада је он свакако присутан, његов дух је ту и видеће се то на фестивалу у Смедереву. Било је још неколико опција, пре свега Позориште Славија има неколико комада и тамо се Нушић иначе доста игра, али смо то оставили за наредну годину. Такође, има представа које се уклапају у тематику, али позориштима не одговара термин, све у свему, има више ствари које диктирају шта ће на крају бити селекција.
По ком кључу су биране остале представе, шта је то што их ставља у постојећи контекст фестивала у Смедереву?
Остале представе прате тај Нушићев траг, „Мрешћење шарана“ Александра Поповића је већ постала класик. Јонеско је ту као представник театра апсурда, јер знамо и да се Нушић може тумачити тако, имао сам прилике и то да видим. Међутим, пошто ове сезоне није било тако нечег, одлучили смо се за „Носорога“ Народног позоришта из Кикинде. Затим је на програму Фејдо, као нешто што је и сам Нушић опонашо својевремено, он је чак и слао неке своје комаде Комедији франсез (Француски театар) под псеудонимом и писао на француском наравно. Краљ Милан га је зато и узео за службеника у Конзулату јер је француски био дипломатски језик. „Буба у уху“ је феномен, представа играна 1700 пута. Више нема неких из те првобитне поставе, Симића, Тодоровића, али и у новом издању, та представа је куриозитет који ћемо имати и на „Нушићевим данима“. „Хор бечких дечака“ је питка, симпатична представа, комедија о нашим гастарбајтерима, чујем да су добили награду у Јагодини, то је заиста добра представа и на трагу је Нушића. Мислим да ће смедеревска публика бити задовољна, има за свакога по нешто.
Ми смо у Смедереву неминовно склони томе да овај фестивал субјективно посматрамо и оцењујемо, донекле сте и ви као селектор сигурно пристрасни, али када се мало одвојите од тога и као неко са стране погледате и процените „Нушићеве дане“, какво је ваше мишљење, има ли заиста нечег што их одвајаја од других догађаја?
То је свакако једна лепа традиција. Прво, ваша публика је јако добра. Ни једну публику не треба потценити и увек се треба трудити да изаберете најбоље, али ваша је таква да заслужује најбоље од најбољих. Отуда и једна идеја о којој до сада нигде нисам јавно причао, да се на фестивалу у смедеревској тврђави виде победници свих позоришних фестивала одржаних у Србији. Да то буде својевсрна ревија „the best of“ представа које су те сезоне игране на фестивалима. Јер, има одличних представа које ми не можемо да уврстимо у постојеће фестивале у Смедереву јер се једноставно не уклапају у постојећу концепцију. Мислим да би се оваквом ревијом најбољих указало поштовање смедеревској публици и уједно пружила прилика да види победнике осталих фестивала. Могло би то да заживи већ колико од ове године.