Нушић, савремени, свевремени

„НУШИЋЕВИ ДАНИ“ ОД 19. ДО 28. АПРИЛА

Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ одржаће се 34. пут у Смедереву. И ове године у конкуренцији за неку од награда нашло се пет представа.

Претфестивалски програм почиње 19. априла представом „Путујуће позориште Шопаловић“ смедеревског позоришта „Креативни хаос“ коју је према драми Љубомира Симовића режирала Невена Ракочевић.
У делу програма посвећеном Нушићевим лауреатима ове године наступиће глумица Гордана Ђурђевић Димић, добитник награде за животно дело глумцу-комичару 2007. године. Oна ће, са Миодрагом Петровићем, 20. априла играти у представи „Драги мој лажљивче“, копродукцији Културног центра Сремски Карловци и Српског народног позоришта из Новог Сада, према тексту Џерома Килтија и у режији Тибора Вајде.
Представа за децу „Чаробна долина“ на програму је 21. априла. Рађена је у копродукцији „Театра на Сави“ и удружења „Хајде обрадуј дан“. Текст и режију потписује Татјана Малинов, а најмлађи ће имати прилике да је погледају у два термина, од 11 и 12 сати.
Исте вечери, гостује ансамбл Градског позоришта Јагодина представом „Сумњиво лице“, према делу Бранислава Нушића, у редитељској интерпретацији Бранислава Недића, који је режирао и представу „Звездана прашина“ Градског позоришта „Театар 91“ из Алексинца, по тексту једног од најзначајних домаћих драмских писаца Душана Ковачевића. „Звездана Прашина“ је последња коју ће публика видети у претфестивалском програму, а на великој сцени Центра за културу биће изведена 22. априла.
Програм свечаног отварања 34. позоришног фестивала „Нушићеви дани“ који ће се одржати 23. априла обухвата полагање венаца на споменик Браниславу Нушићу и отварање изложбе позоришних плаката „Сумњиво лице“ на којој ће бити представљени радови студената Одсека графичког дизајна Факултета примењених уметности у Београду.
Након званичног отварања фестивала, биће изведена прва од представа које је селектор Братислав Петковић, драмски писац, уврстио у фестивалски програм Нушићевих дана, „Мрешћење шарана“ Александра Поповића. Овога пута, гледаћемо игру Атељеа 212, у режији Милана Нешковића.
Представа „Носорог“ Народног позоришта Кикинда играће се 24. априла, а поклоници позоришта биће у прилици да се упознају са редитељским приступом делу Ежена Јонеског једног од најнаграђиванијих домаћих позоришних редитеља млађе генерације, Снежане Тришић.
Култна представа „Буба у уху“ Љубише Ристића, према водвиљу Жоржа Фејдоа, са новим, младом и полетном глумачком поставом која припада ансамблу КПГТ-а на фестивалском репертоару је 25. априла.
Истог дана, након извођења представе „Буба у уху“, у амбијенту кафане „Дарданели“ одржаће се програм „Stand down са Небојшом Миловановићем“, представа у форми монодраме у којој глумац уз одговарајуће слајдове и музичке аранжмане говори поезију српских песника: Владислава Петковића Диса, Мирослава Антића, Бранка Миљковића, Јована Дучића…
Театар Carte Blanche представиће се 26.априла на „Нушићевим данима“ комедијом „Хор „бечких“ дечака“ у продукцији „Yugoartа“ из Београда , по тексту Мирољуба Недовића, у режији Ирфана Менсура, који је текст адаптирао идеји позоришног играња.
Низ представа у фестивалском програму биће закључен првим мјузиклом насталим по делу Бранислава Нушића, „Мистер Долар“, у извођењу Позоришта на Теразијама. У спектакуларној завршници такмичарског програма, 27. априла, учествоваће стотинак извођача које је окупио рад на мјузиклу у адаптацији и режији Владимира Лазића.
Последње вечери 34. „Нушићевих дана“, 28. априла, у кафани „Дарданели“ драмски уметник Небојша Илић ће у оквиру програма „Глумци песници“ говорити поезију својих колега.
Након тога публику очекује програм доделе награда током кога ће бити проглашени добитници Нушићевих награда за најбољу представу по оцени стручног жирија и публике и Награде „Милосав Буца Мирковић” за најуспешније глумачко остварење на фестивалу.
„Нушићева награда за животно дело глумцу комичару“ биће додељена истакнутој глумици Милени Дравић.
Током завршног програма биће приказан документарни филм посвећен делу Милене Дравић, а фестивал ће затворити Кабаре „Нушићу у част“ у коме ће учествовати Љиљана Стјепановић, Весна Станковић, Вања Милачић, Небојша Дугалић и Слободан Стефановић.
Стручни жири који ће пратити оцењивати представе и глумце чине Ана Софреновић, драмска уметница, Божидар Стошић, драмски уметник и Милош Јагодић, позоришни и радио редитељ.