„Сестрински дани“ као и светски Дан здравља посвећени депресији

КАД ДУША БОЛИ…

Прошле недеље одржани су шести Смедеревски сестрински дани. Тим поводом, организована су три предавања која су одржале Ивана Спасић, Тања Љубојевић, Валентина Миљковић и Милица Станковић.

Дводневни сусрети струке, које организују Удружење медицинских сестара и техничара Подунавског округа, почели су на светски Дан здравља који се обележава још од 1948.
Како је овогодишња тема била депресија, као све заступљенији пратилац човека модерног доба, и Сестрински дани су били посвећени овом проблему.
Депресија утиче на људе свих узраста, из свих сфера живота, у свим земљама. Још у октобру 2016, на Светском дану менталног здравља, расправљано је о рапидном порасту менталних обољења широм света.
Водећа међу овим обољењима била је депресија, са учешћем од 50%. Из тог разлога Светска здравствена организација је 2017. покренула кампању која има за циљ да се што шира јавност боље информише о депресији, узроцима и могућим последицама, укључујући самоубиство. Такође, јавности треба представити и какви су облици помоћи на располагању у превенцији.
Депресија изазива душевну патњу и утиче на способност људи да спроводе чак и најједноставније свакодневне задатке. Чест пратилац су и разорне последице по односе оног који пати од депресије са породицом и пријатељима.
Највећа последица је свакако самоубиство које је данас, други водећи узрок смрти младих од 15 до 25 година.
Међутим, депресија се, бар са аспекта савремене медицине може спречити и лечити, а медицинске сестре се у свом свакодневном раду сусрећу са оболелима.
Знање и искуство које омогућава да се депресија препозна на време, помоћи ће у смањењу стигме која је повезана са овим стањем и усмерити медицинске сестре и техничаре да што квалитетније пруже здравствену негу овим болесницима.
Зато је прво одржано предавање у оквиру Сестринских дана било „Депресија као зачарани круг“, а предавач Ивана Спасић. Друго, „Сестринске интервенције у превенцији, лечењу и нези депресивних болесника“ одржала је Тања Љубојевић.
Наредног дана, Валентина Миљковић и Милица Станковић говориле су на тему „Здравствена нега пацијената са хематуријом“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *