Браво, Тара!

УЧЕНИЦА СМЕДЕРЕВСКЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ ПРВА НА РЕПУБЛИЧКОМ

Тара Крстовић, ученица Музичке школе „Коста Манојловић“ на одсеку за флауту, била је најбоља у великој конкуренцији на републичком надметању младих музичара.

Дванаестогодишња Тара је ученик четвртог разреда ниже музиче школе, у класи професора Даниеле Милошевић. По први пут је учествовала на такмичењу најбољих ђака у земљи и нема сумње да ће јој оно остати у памћењу. Разлог више је чињеница да је била најбоља и то у поприлично оштрој конкуренцији.
На републичком такмичењу у Београду, у њеној категорији била је 51 флаута. Тара је освојила прву награду и 95,5 поена. Нашим заједничким трудом, у сарадњи са профеосрком Мином Ивановић која је била клавирска пратња, постигнути су изванредни резултати. У даљем раду трудићемо се да постигнемо још више, као и да Тара крене путем професионалног музичара. За две године је очекује наредно републичко такмичење, тада ће бити старија, искуснија и верујем, још успешнија – каже Даниела Милошевић, професор флауте.
Мала флаутисткиња из Смедерева пред жиријем је извела обавезну композицију за све такмичаре, Мунијеров „Вивалди“, док је композиција по избору била „Андалусиа“ Емила Песара.
У почетку сам имала мало треме, али када је наступ почео више је није било. Била је баш велика конкуренција. Поносна сам због тога и награде – каже Тара Крстовић, иначе ђак шестог разреда школе „Др Јован Цвијић“.
Како нам је објаснила, флауту је изабрала јер јој се веома допало како тај инструмент звучи док је слушала старију сестру како вежба. На питање да ли је то физички напорно, без размишљања поручује да није јер то је оно што воли, свакодневно вежба по сат и по времена.
Оно што је следеће очекује је „Такмичење дрвених дувача“ у Пожаревцу, где насупа 20. априла. Ту ће у конкуренцији бити много мање кандидата, тачније око 20-ак у њеној категорији, па се и професорка у ученица надају још бољем резултату чему ће допринети и поменута прва награда као посебна, додатна мотивација.
У Смедереву је пре око једне деценије, музичка школа имала „златне генерације“ веома успешних флаутисткиња које су и касније одлучиле да се посвете музици. Након краћег „затишја“ чини се да поново имамо нарочито даровите генерације које ће наставити традицију:
Прошле године је било јако добрих кандидата на тестирању. Ја сам примила шест ученика, од тога је само једна ученица морала да одустане јер није могла уклопи школске обавезе, али остали су још од старта показали велико интересовање и много наде полажем у ову генерацију. Мислим да ће бити веома добри, да ће са њима моћи да се ради и да ћемо убудуће имати децу која ће бити успешна на такмичења. Очекујем и да једна девојчица сада упише средњу музичку школу. Иначе, до сада сам имала пет ученица које су се одлучиле и за факултет. Три су завршиле, остале још студирају, а једна је и на докторским студијама, Санда Машић. Тренутно је Тамара Пантић на другој години академије, и заиста, пуно ми је срце што ће моји некадашњи ученици, постати моје колеге, као што је то случај са Сандром Василев која је сада професор – додаје Милошевић.