„Путујуће позориште Шопаловић“

Претфестивалски програм 34. „Нушићевих дана“ отвориће у среду, 19. априла представа „Путујуће позориште Шопаловић“ смедеревског позоришта „Креативни хаос“ коју је према драми Љубомира Симовића режирала Невена Ракочевић.
Симовићев комад који представља неисцрпни извор надахнућа позоришним делатницима, његово редитељско читање , поставка и решења са којом ћемо се срести на почетку програма овогодишњег фестивала, покрећу питања од кљуне важности за уметност и уметнике. Представа је облик суочавања са питањем границе између стварности и уметности, реалности и театра, односно питањем да ли та граница уопште постоји. Хватање у коштац са проблемом разлога и сврхе постојања и деловања позоришта и глумаца који се боре за место свог израза, као и вредности уметничког дела, битна су обележја овог дела и искуства дочараног на сцени.
„Путујуће позориште Шопаловић“ наглашава и однос према лепоти као етичкој категорији, у смислу њене моћи да човека учини бољим, тематизује околности рата као свеприсутног зла које вреба и близину смрти као свевременог човековог пратиоца.
Представа почиње у 20 сати у Великој дворани Центра за културу Смедерево, а улаз је слободан.