Добре, а бесплатне представе

ПРЕТФЕСТИВАЛСКИ ПРОГРАМ:

Претфестивалски програм позоришног фестивала публици нуди шансу да одгледа неколико добрих представа уз традиционално слободан улаз за већину програма.

Једино за шта је потребно издвојити симболичних 200 динара јесте програм „Нушићеви лауреати“, односно представу која ће бити изведена, а у којој уз Миодрага Петровића игра Гордана Ђурђевић Димић којој је награда за животно дело глумцу комичару уручена пре тачно једне деценије.
У представи „Драги мој лажљивче“ Џерома Килтија, а у режији Тибора Вајде, публику чека прича настала на основу дугогодишње преписке Џорџа Бернарда Шоа и глумице Патрик Кембел. То је приказ нежног односа између два бића која се остварују заједно.
Следе два редитељска решења Бранислава Недића кога пре свега везујемо за Крушевачко позориште, али одличну сарадњу има и са Градским позориштем у Јагодини, као и „Театром 91“ из Алексинца. За прве, потписује режију Нушићевог „Сумњивог лица“. Захваљујући овој представи Јагодинци у последње време често са великим успехом наступају по фестивалима у Србији. Недић није много мењао оригинал који ће сам по себи увек бити публици примамљив па нас и у Смедереву чека стари, добри, класично постављени Нушић.
Друга је представа „Звездана прашина“, мање познат комад нашег најзначајнијег савременог писца Душана Ковачевића. То је комедија о љубавном четвороуглу која се огледа у апсурду да је „туђе увек слађе“ и раскораку између идеализоване слике партнера и онога што он јесте у реалности. Ковачевић непогрешиво скенира мушко – женске односе у светлу друштвених околности и приказује шта је епилог када се људи „не чују“ и не слушају оног другог.