Можда ће неко и остати човек, али не рачунајмо с тим

ОДИГРАНЕ ПРВЕ ДВЕ ПРЕДСТАВЕ ТАКМИЧАРСКОГ ДЕЛА ФЕСТИВАЛА:

 

Уз све временске, редитељске, глумачке и позоришне разлике, може се рећи да прве представе селекције ипак имају више сличних нијанси. Пре свега и „Мрешћење шарана“ и „Носорог“ уперени су против свих друштвених деструкција услед идеолошких бура, при чему страда како колектив, тако и појединац. Од једноумља до безумља, не треба много…

„Мрешћење шарана“ Атељеа 212 у Смедереву је дочекано као апсолутни хит, представа која је извала можда и највеће интересовање јер поседује све што је кључно за симпатије ширег аудиторијума, чувени текст, екипу познатих глумаца из ништа мање познатог театра. Прича је остала иста, онаква каква је од како је света и века, стицајем околности у Поповићевом тексту смештена у контекст наших прилика након Другог светског рата, али је људска ћуд остала иста. Као и „точак среће“ који час једне диже са дна, а док у следећем тренутку на дно падају они са највећих висина. Све у свему, публика је представу доживела као „солидну“ што је показала и оценама, па је скор прве такмичарске представе 4,17. Глумачко остварење вечери пружила је изврсна Христина Поповић, приказујући сву вештину кроз лакоћу играња којом је очарала.
„Носорог“ Народног из Кикинде је био пун погодак селекције из више разлога. Видели смо како позориште, ако је добро, може све и без много звучних имена престоничке српске сцене. Увек актуелан текст, који почива на апсурду, баш оном кога и ми неретко живимо, дочарава нам феномен који попут свих осталих друштвених почиње крајње безазлено – ни од куда се појављује носорог. Најпре застрашени и згрожени, људи убрзо ипак одлучују да се приклоне тој сировој снази. И сви постају носорози. Јер свака је, без мере демонстрирана моћ, кадра да привуче масу. На крају, остаје тек један, решен да буде „човек међу носорозима“, па макар и последњи. Управо је тај „човек“ у финишу представе преломио дилеме и придобио публику, па је Марко Гверо добитник глумачке награде друге вечери. Оцена коју је публика дала овој представи је 4,45.
Видећемо како ће гласати када су у питању „Буба у уху“, „Хор бечких дечака“ и Мистер Долар.