Сви смо на истом задатку – за добро свих грађана

ЈКП ЗЕЛЕНИЛО И ГРОБЉА – ПРОЛЕЋНО СРЕЂИВАЊЕ ГРАДА И СЕЛА

 

Са доласком лепог времена у Смедереву је почело велико пролећно спремање. На сваком кораку у граду могу се видети веће или мање групе радника ЈКП Зеленило и гробља , које обављају различите послове предвиђене планом и програмом предузећа.Тренутно је најактуелније сређивање зелених површина, садња цвећа и пролећних расада, генерално чишћење и прање саобраћајница. Екипе овог предузећа ангажоване су свакодневно и на изношењу смећа, а преузеле су, такође, бригу о сеоским гробаљима и пијацама, као и одржавању јавне расвете, како у граду, тако и смедеревским селима. ЈКП Зеленило и гробља обједињује, у најкраћем, широк спектар комуналних делатности које су својевремено обављала три предузећа, а бити на услузи грађанима врх је листе приоритета свих запослених у овом колективу.

 

Сваког, па и овог пролећа ЈКП Зеленило и гробља има пуне руке посла на чишћењу и уређењу града. После изласка из дугог зимског периода, када је на коловозе бачено доста соли и калцијум хлорида, прошлог месеца кренуло се и са генералним чишћењем и прањем саобраћајница.
– Може се рећи да смо очистили и опрали све прилазне, главне и споредне саобраћајнице. Настављамо и даље са тим послом и поново ћемо се враћати у све улице, редовно их чистити и прати коловозе и тротоаре – прича Слађана Јеремић, директорка ЈКП Зеленило и гробља.
Што се тиче паркова и других зелених површина, у марту се кренуло са редовним машинским и ручним кошењем траве, тако да су поједине градске локације покошене већ четврти пут. Уређени су и зелени појасеви дуж прилазних саобраћајница граду, а кренуло се са кошењем и одржавањем јавних зелених површина и по селима. Смедерево је и овог пролећа град испуњен разноликим мирисима цвећа, а из године у годину зелене површине оплемењују се новим цветним садржајима.
-Кренули смо са садњом пролећног цвећа. Засадили смо руже, нови цветни расади никли су и на платоу испред Центра за културу, у жардињерама у Карађорђевој улици, у парковима, на скверовима и трговима, а тренутно цветним засадима уређујемо Вински град. Нове жардињере са цвећем постављене су и у улици 17. окотбра,… Све то иде својим током, а ради се и на обнављању постојећег и постављању новог парковског и другог мобилијара. Нов мобилијар постављен је испред Шах клуба, у парку на Царини једним делом је репариран, а једним делом постављен нов. Припремамо жардињере и за новоуређене тротоаре у Карађорђевој и улици 16. октобра – додаје Слађана Јеремић.
На Смедеревским данима цвећа, који се по традицији одржавају средином маја, прошле године ЈКП „Зеленило и гробља“ освојило је награде за најбољи квалитет расада и најлепше уређени штанд. Слађана Јеремић је уверена да ће и на овогодишњем фестивалу цвећа квалитетом расада достојно бранити боје предузећа.
-Од 2011. године учествујемо на тој манифестацији и редовно освајамо највиша признања за квалитет нашег расада. Добро смо се припремили и за ову сезону, тако да 13. и 14. маја, када ће се одржати овогодишњи Смедеревски дани цвећа, очекујемо нове награде, као признање за уложени рад, труд, за искуство и надасве знање наших стручњака у области производње цвећа – каже Слађана Јеремић.
Поред бројних обавеза према зеленилу и цвећу као важном елементу, не само лепшег, него и квалитетнијег и здравијег живота града, у ЈКП „Зеленило и гробља“ не запостављају и друге важне комуналне делатности, попут изношења смећа.
-Изношење смећа обавља се по устаљеном режиму и распореду по реонима. Ту нема нити може да буде одступања. Смеће се износи редовно, независно од временских услова, ради се и викендом и у дане празника. Зато овом приликом желим да упутим апел грађанима да се и они држе устаљеног распореда изношења смећа, да не износе кесе са смећем испред својих кућа изван утврђених термина, јер на тај начин праве дивље депоније. Исто тако молим грађане да не бацају кућно смеће у уличне ђубријере, већ у контејнере – истиче Слађана Јеремић.
Припајањем Чистоће и Пијаца, у ЈКП Зеленило и гробља значајно је проширен обим посла и спектар делатности. Поред града сада покрива и села, а на себе је преузело и обавезу одржавања сеоских гробаља и пијаца. Такође, води бригу и о јавној расвети на целој територији града.
-Преко пројекта јавних радова Националне службе за запошљавање добили смо 14 људи за одржавање сеоских гробаља. Ради се село по село, јер не можемо истовремено свих 27 села да обухватимо јавним радовима, а тренутно смо у Осипаоници. Што се тиче сеоских пијаца, преузели смо до сада бригу о пијацама у Сараорцима, Лугавчини и Скобаљу, а временом ћемо преузети пијаце и у осталим селима. Поред одржавања сеоских гробаља радимо и на прикупљању података, односно стварању евиденције о гробним местима. Тај посао наши радници тренутно обављају у Сараорцима и Лугавчини, као и Осипаоници, Скобаљу, Малој Крсни, Вранову, Раљи, Радинцу, Удовицама и Сеонама – додаје Слађана Јеремић.
За широки спектар делатности које обавља ЈКП Зеленило и гробља потребна је и адекватна механизација, али и максимална подршка локалне самоуправе.
-Имамо пуну подршку локалне самоуправе, разумевање и помоћ. Трудимо се колико је могуће да обнављамо механизацију. Две чистилице су непрестано у погону, као и трактор за кошење зелених површина. Ове године купили смо још једну цистерну за прање улица, тако да сада имамо три цистерне – две велике и једну малу. Оне су, такође, нон-стоп на терену. Захваљујући донацији града набавили смо специјалну ауто- платформу за одржавање јавне расвете. И та служба има пуне руке посла, практично не стаје са радом. У плану нам је набавка још два смећара и неколико мањих камиона – рекла је Слађана Јеремић, директорка ЈКП Зеленило и гробља.