Овога пута најбољи ђаци из Лозовика

ОДРЖАН ДЕВЕТИ „ТЕАТАР ОД СНОВА“:

Последње априлске недеље под окриљем деветог фестивала „Театар од снова“ у Лугавчини, током дводневне манифестације, окупили су се ђаци осам школа Смедерева, Велике Плане и Смедеревске Паланке.

О њиховим наступима одлучивао је жири у саставу Мирослав Михајловић, наставник резредне наставе и драмски педагог, Иван Тодоровић, студент глуме и Владислав Нешић, редитељ и визуелни уметник.
Према њиховој одлуци, треће место освојила је представа „Ивкова слава“ ОШ „Бранко Радичевић“ из Лугавчине. Другу позицију заузели су ученици ОШ „Вук Караџић“ из Крњева који су извели представу „Тај луди свет“. Прво место припало је представи „Свети Сава у мојој кући“ ОШ „Радица Ранковић“ из Лозовика. Представа „Свети Сава у мојој кући“ је врло полетно, дисциплиновано и храбро младима приближила лик Светог Саве на један модеран, шармантан и њима забаван начин – наводи се у образложењу жирија.
Осим три најбоље, изведено је још пет представа. Ђаци из осипаоничке школе „Херој Срба“ су играли „Свињара“, деца из Михајловца и школе „Сава Ковачевић“ „Сумњиво лице“, ученици радиначке ОШ „Иво Андрић“ извели су „Орфеја и Еуридику“, Смедеревци из „Цвијићеве“ су наступили представом „Крцко Орашчић“, а ђаци из Церовца, из школе „Милија Ракић“ припремили су „У цара Тројана козије уши“.
На фестивалу су додељене и глумачке награде за најбољег глумца у свакој од представа. Тако су награђени Андреј Рајић из Лугавчине (похваљени Иван Јовановић, Ђина Нехлс, Немања Крстић и Александра Петровић), Невена Станковић из Осипаонице (похваљени Никола Адамовић, Данијела Ракић и Анастасија Митровић), Маја Туфегџић Јевтић из Лозовика (похваљени Милан Бранковић, Иван Максић, Ивона Крстић, Александра Танасковић, Стефан Живковић, Лука Туфегџић и Софија Рајић) Јелена Станковић из Михајловца, Огњен Цветковић из Крњева (похваљени Зорица Живуловић, Никола Чупић, Лидија Радовановић и Ксенија Јоцић), Михајло Васић из Радинца, Ива Радановић из Смедерева (похваљена Миња Мрвош) и Наталија Васић из Церовца (похваљени Јована Милановић, Милица Перкић и Милица Јанковић).
Подсећамо, фестивал је покренут са циљем да афирмише рад драмских секција у школама и да ђацима пружи прилику да покажу све што су током рада са наставницима научили, као и промоција позоришта међу млађим генерацијама уопште.
Дан пре почетка фестивала, у селу које је родно место сценаристе и писца Жике Лазића, откривена је и спомен плоча у сећање на овог, можда и најпознатијег Лугавчанина, постављена на кући у којој је провео последње године живота.
Иницијатива да се мештани на овакав начин одуже аутору чувених серија „Грађани села Луга“, „Љубав на сеоски начин“ и „Докторка са села“, потекла је од директора школе „Бранко Радичевић“, Боре Милошевића. Договорено је и да се у самој школи посебно преуреди једна просторија као спомен соба Жике Лазића у којој ће се за почетак наћи његов писаћи сто, машина за куцање и део библиотеке.