Све у славу смеха и комедије

ПРОЂЕ И 34.ФЕСТИВАЛ:

Најзначајнија ствар у комедији је победа живота – поручила добитница Нушићеве награде за животно дело.

На подужем списку 27 великана нашег глумишта, од којих сваки припада најважнијим тренуцима историје српског театра сада је и име Милене Дравић. Међутим, за разлику од већине претходних лауреата, Милена, Нушића није играла на сцени, осим можда у једној од најважнијих улога живота, оној која је претходила стварању 160 најразличитијих ликова на филму, телевизији и театру – монологом „Госпође министарке“ Дравићева је полагала пријемни испит на академији. Њена министарка остаће, деценијама касније, трајно забележена у РТС-овој тв драми из 1989. године. У међувремену, била је Даница у филму „Народни посланик“ из 1964. По награду фестивала „Нушићеви дани“ за животно дело глумцу комичару, Милена није могла доћи, па је по њеној изричитој жељи награду примила новинарка Татјана Њежић, која је и ауторка монографије о овој глумици. Смедеревцима је, у Миленино име поручила: Обрадована и поносна што сам лауреат Нушићеве награде, свесрдно се захваљујем жирију и дубоко клањам вама, драга публико. Здравствени проблеми који ме држе прикованом за кућу учинили су да вечерас не могу лично да са вама поделим радост, али сам и душом и мислима ту, на тој сцени на којој се Нушићу у част, а свима нама на радост, распламса позориште у свој својој лепоти, снази и величини. Мој се животни пут укрстио са Нушићевим делом више пута, а наш је заједнички именитељ комедија. Највише у комедији је победа живота. Блиставе и свевремене, Нушићеве комедије су и дијагноза наших тешких, опаких рана. И некад и данас. Нека ми буде дозвољено да кажем да је овом наградом добио и истински смех, сва његова снага и памет.
Апсолутни победник, представа која је и по мери публике и по оцени жирија (а то се, не дешава ретко на овом фестивалу и тиме је између осталог, гледалиште у Смедереву заслужило репутацију посебно сензибилисане за театар) била најбоља на 34. фестивалу, јесте „Мистер Долар“ Позоришта на Теразијама, уједно и први мјузикл настао по Нушићевом комаду који је режирао Владимир Лазић. Тако је, овој представи која је обележила и велику завршницу „Нушићевих дана“, током тросатног, „бродвјеског“ програма у коме је учествовало 100 извођача, од публике припала оцена 4,88, а од жирија, награда за најбољу представу на фестивалу. Ми смо премијеру имали пре више од два месеца, и ово је био наш први наступ ван матичног позоришта. Нисмо могли пожелети бољи излазак, него да дођемо код вас. Од првог тренутка представе осетила се позитивна енергија, било је фантастично, нема веће среће од тога. Ми јесмо професионалци, али знамо и да се пре свега, све ради за публику. Једва чекам да поново дођемо – поручио је управник Позоришта на Теразијама Александар Ђаја.
Жири за доделу награде „Милосав Буца Мирковић“ нагледао се глумачких величина, било да је реч о већ одавно познатим или оним не толико афирмисаним именима, али која ће то свакако постати. Овога пута, најбољи је био Ирфан Менсур. Он, у представи „Хор бечких дечака“ коју је и режирао, тумачи лик Вулета, сматрали су глумци Ана Софреновић и Божидар Стошић и редитељ Милош Јагодић. Уместо лауреата, награду је примио продуцент представе, Менсур Габељић, поздрављајући публику шаљивим писмом добитника: Прво, хтео бих да похвалим жири што је донео невероватно исправну одлуку и доделио ми награду. Желим да се захвалим Југоарту и продуценту што улажу у младе глумце, тако да Бода, Пеца и ја можемо да почнемо да правимо своје каријере. Треће, молим медије да што мање објављују моје име и добијање ове награде, плашим се да ће то негативно утицати на моје колеге Боду и Пецу, јер им се квалитетом глуме полако приближавам. И четврто, живели и срећно вам завршени „Нушићеви дани“, воли вас ваш Ирфан Менсур – поручио је глумац.