Настасијевићи и Смедерево

НАРЕДНЕ СУБОТЕ ЈОШ ЈЕДНА НОЋ МУЗЕЈА:

Девета смедеревска „Ноћ музеја“ одржава се 20. маја, и биће посвећена везама браће Настасијевић и Смедерева.

Аутори програма „Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић: сусрет Рудника и Смедерева“ су мр Снежана Цветковић и Мирослав Лазић.
Публици ће, између осталог бити изложени предмети из Легата Настасијевића из Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Музеја позоришне уметности у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду и Народне библиотеке Смедерево.
Историјске и културне споне између Рудничког краја и Смедерева бројне су и дубоке, најинтензивније у позном средњем веку, у време деспота Ђурђа Бранковића. Дух деспотске породице Бранковић био је изузетно жив у Горњем Милановцу и Рудничком крају и током првих деценија 20. века, проналазећи уметнички ехо у талентованој грађанској породици Настасијевић из Горњег Милановца. Тражење инспирације у средњовековној прошлости и њено преображавање у духу савремене уметности, уједињавало је браћу Настасијевић у заједничком уметничком деловању.
Отуда је транспоновање личне драме и историјске трагичности деспота Ђурђа Бранковића кроз уметнички израз браће Настасијевић било инспирација и повод за организацију изложбе. Њихово заједничко делање на овом пољу представља феномен у српској културној историји.
Музичка драма „Ђурађ Бранковић“, изведена пред публиком у Народном позоришту у Београду 1940. године, била је уметнички тријумф браће Настасијевић. Према Момчиловом драмском тексту „Ђурађ Бранковић“, Светомир је компоновао музику,  док су нацрте за сценографију радили и Светомир и Живорад. Коначно, реализована је сценографија сликара Станислава Сташе Беложанског.
Надахнут стваралаштвом старије браће, лик деспота Ђурђа Бранковића и његово време оживео је и Славомир Настасијевић у историјском роману „Тешко побеђенима“ (Београд, 1976).
Покровитељ изложбе је Град Смедерево. Програм почиње у 18 часова, а као пратећи сегмент предвиђен је наступ оркестра „Светлост“. Изложба ће трајати до 20. септембра, али нема разлога да чекате, осетите јединствену атмосферу „Ноћи музеја“ ове суботе.