Историја уз помоћ интернета – забавно, подстицајно и корисно

САВРЕМЕН ПРИСТУП НАСТАВИ:

Пројекат „Мој замак“ на  eTwinning  порталу ученицима је пружио прилику да се повежу са вршњацима из других школа у Европи, да са њима заједнички израђују задатке, размењују идеје, креирају цртеже, електронску књигу и презентације.

Савремени начин живота пред наставнике поставља нове задатке: како осмислити час и представити наставне садржаје на начин који је деци близак и разумљив, како одржати пажњу и заинтересовати ученике за различита поља науке, како употребити савремене технологије које су ученицима блиске и који начин је најделотворнији?
Вишња Васиљевић, наставник историје у ОШ „Иво Андрић“ у Радинцу и ОШ „Бранко Радичевић“ у Смедереву, увела је савремене технике наставе и учења у своје учионице и са ученицима освојила две вредне награде: Националну и Европску ознаку квалитета за пројекат „Мој замак“ на eTwinning порталу.
Ученици су имали прилике да се у току рада на пројекту повежу са вршњацима из других школа у Европи, да са њима заједнички израђују задатке, размењују идеје, креирају цртеже, електронску књигу и презентације.
Захваљујући Еразмус плус програму и eTwinning мрежи, већ 10 година наставници и ученици широм Европе имају могућност да путем онлајн платформе, заједно раде на разним пројектима. Интернет портал eTwinning осмишљен је са идејом да повеже запослене у предшколским и школским установама и пружа прилику да васпитачи, учитељи, наставници, професори, библиотекари, педагози као и психолози, заједнички смишљају и спроводе разне пројекте.
Тако могу да размењују идеје, примере добре праксе, да повезују ученике и обогаћују наставу. Коришћење портала је бесплатно и безбедно. Садржаје ученичких пројеката могу видети само ученици, наставници и родитељи који добију дозволу за приступ пројекту.
Наставница Вишња позива колеге да јој се придруже: „Ја сам се придружила порталу захваљујући колегиници Мирјани Кокерић, наставници математике из ОШ “Бранко Радичевић” у Смедереву. Портал је изузетно занимљив и за наставнике и за ученике који желе да на другачији начин приступе настави и учењу. Наставницима пружа велике могућности што се тиче стручног усавршавања, кроз бројне семинаре и вебинаре, који се одвијају преко интернета – није потребно нигде ићи, већ од своје куће, или на послу, наставници могу да прелазе веома актуелне и практичне теме. Предавања се одвијају на Teachers Academy, коју подржавају министарства просвете скоро свих европских земаља. Оно што је мени било веома важно, јесте да сам кроз те семинаре, на којима учествује око хиљаду до две хиљаде наставника из целе Европе, добила увид у различите школске системе и наставне методе, кроз веома живу размену идеја, искустава и мишљења великог броја колега.”
Ове године Вишња ради на пројекату “Зближавање генерација” са ученицима одељења 6-3 из ОШ „Иво Андрић“ у Радинцу. Кроз њега се ученици приближавају својој личној породичној историји и везују је за наставни предмет. У оквиру овог пројекта, ђаци су заједно са бакама и декама посетили Музеј у Смедереву и обишли етнолошку изложбу. Имали су и задатак да их интервјуишу о томе колико су слична, а колико различита њихова детињства али и да фотографишу и представе своје претке. Са другарима из девет земаља Европе, Аустрије, Молдавије, Грчке, Пољске, Турске, Белгије, Чешка, Словачке, размењују своје материјале. До сада су се путем Скајпа два пута уживо видели са одељењем из Молдавије. У томе им је помогла и наставница информатике  Драгана Нисић Јаковљевић. Поред разговора путем интернета они су са новим другарима разменили и писма, што је за многе ученике био први пут да сами у пошти, пошаљу писмо.
Национална еTwinning служба ове године одржала је први ЕT winning семинар, а управо је ова вредна дама изабрана да учествује на њему.
Вишња каже: “Имала сам задовољство да присуствујем међународном контакт семинару одржаном у Београду, на коме сам уживо упознала неке од колега са којима сам до сада сарађивала само преко портала. Упознала сам веома занимљиве и креативне наставнике, и са једном Норвежанком и Португалцем осмислила пројекат за наредну школску годину. Национална служба помаже наставницима за било какву подршку или савет. Долазили су и у нашу школу да виде како радимо и предоче све нове могућности кој школи пружа овај портал. Из тог разлога пројекат који сам осмислила на контакт семинару има за циљ да укључи што већи број наставника из наше школе, како бисмо за наредну годину могли да конкуришемо за пројекте мобилности – К1 и К2 , међународне размене ученика и наставника“.
Крајем маја, завршном ексурзијом се финализира и ауторски пројекат ове вредне наставнице: “Историја и ми“, који она ради на порталу Сутори, а који у редовној настави користи већ годину дана. Пројекат је подржао Центар за промоцију науке на Јавном позиву 2016, а обухватио је наставнике и ученике из неколико школа из Смедерева и околине. На порталу Сутори она прави презентације у виду временске линије, дели их са ученицима или они сами праве своје презентације. Сваки део презентације може да се коментарише, што је веома добар начин за покретање разговора о различитим темама.
Ове године Вишња је предала две пријаве пројеката. Први је осмислила у сарадњи са кустосом Музеја Миланом Марковићем, а други са колегиницом Драганом Мишић из Београда и витешком дружином “Св.Архангели”. За десетак дана ће се знати да ли су пројекти одобрени, а онда их чека нов креативан рад у Научном клубу Регионалног центра Смедерево.
Можемо да закључимо да поред Facebook-а и игрица, на интернету постоји још нешто веома интересантно. Деца уз помоћ еTwinning портала и готових алата могу да раде разне презентације, израђују сопствене наставне материјале и на тај начин унапреде своје знање. Желимо Вишњи и њеним ученицима много нових интересантих пројеката и да им се другари и колеге из Смедерева и околине придруже у осавремењивању наставе у што већем броју.