У Смедереву се ипак не „велича србомрзац“

 У КАТОЛИЧКОЈ ЦРКВИ ДЕМАНТУЈУ „МИСУ ЗА СТЕПИНЦА“

Овде сам три године и гарантујем вам да се никада ништа слично није догодило, нити ће, поручује у изјави за Наше новине, жупник смедеревски  Геремаја Маса.

Својеврстан шок који је пак могао и да резултира много озбиљнијим последицама, изазвао је прошле недеље текст који је објавило више медија, а у коме се наводи да је у Смедереву, служена миса којом су се верници молили за канонизацију Алојзија Степинца.
У самом чланку нема никаквих детаља нити потврде, али су и поред тога, наслови, у најмању руку сугестивни и опасни јер католичку заједницу у Смедереву представљају као оне који величају злочинца. Ступивши у контакт најпре са жупником Геремијом Масом, а потом и са надбискупом Хочеваром, сазнали смо да се ништа од тога није догодило.
Ја сам у Смедереву на дужности три године и гарантујем да се ништа слично никада није догодило. То је исувише осетљиво питање, не знам ко би уопште и урадио тако нешто, поготово не ја – каже Маса, иначе Италијан по националности који додаје и да међу верницима у Смедереву нема много Хрвата који би евентуално, али можда само у својој земљи и имали мотива да тако нешто ураде. Будите спокојни, ја сам умерен човек, док сам ја овде, таквих испада неће бити засигурно – поручује свим Смедеревцима жупник цркве Рођења Светог Ивана Крститеља у Смедереву.
Из Надбискупије у Београду редакцији Наших новина прослеђен је одговор који смо затражили од Станислава Хочевара:
У вези са чланком који се односи на Београдску надбискупију и директно свештеника велечасног Јована Вејина, судског викара Београдске надбискупије, изјављујемо да дотични свештеник није „младомисник“ нити је у Смедереву имао наводну мису за молитву и канонизацију кардинала Степинца. У јавности није говорио нити наступао о тој теми. Након постдипломског студија у иностранству, вратио се у нашу бискупију пре тек неколико месеци, а задња, Света миса, коју је у наведеној цркви служио била је у лето 2013. и није имала никакве везе са дотичном темом. У чланку се не наводи када је та наводна миса служена, нити у којим околностима. То је све што сада на ову тему имамо рећи – одговара надбискуп.