Смедерево има велики потенцијал за инвестирање

КОМПАНИЈЕ ИЗ ДУБАИЈА ПОРУЧУЈУ:

Представници Дубаи експорт корпорације, посетили су Смедерево где су са челницима града разговарали о могућој сарадњи у области прехрамбене, хемијске, технолошке и фармацеутске индустрије. У име града Смедерева, њих је дочекао председник Скупштине Богољуб Спасојевић.

Највећа слободна зона на свету, Дубаи, тражи прилику да инвенстира у најуспешнију слободну зону у Србији, а то је Смедерево. Делегација од 14 компанија, одабрала је баш овај град као могућу локацију за инвестирање, идеја је много, а прилика мало, па су се из Градске управе потрудили да што боље искористе ову прилику и посетиоцима представе предности и квалитете Смедерева.
Према речима председника скупштине, Богољуба Спасојевића, град је одличан за инвестициона улагања пре свега због изузетно повољног положаја:
Смедерево поседује развијену мрежу магистралних и локалних путева,такође има најсевернију луку која може да прими црноморске бродове са баржама расутог терета, затим, геосаобраћајни положај између два европска коридора, а такође поседује развијену железничку мрежу. Низводно од Смедерева се налази Ковински мост, који је уједно последња веза са левом обалом Дунава све до ХЕ „Ђердап 2″.
Поред геосабраћајних повољности, представници Смедерева посебно су истакли бенефиције и субвенције које држава даје, а то су препознале многе фирме, попут оних из Италије, Финске, Турске и других. Такође, похвалили су образовање наших суграђана и њихово ангажовање у иностраним фирмама.
Наше потребе, задовољавамо нашим кадровима, нама су стручни и учени људи потребни, а Смедерево их има. Гостима из далеког Дубаија, послужено је воће из домаћег узгоја, а то је био одличан повод за размену идеја, где је предложено да се наше воће пакује у њихове пакете и да се чува у расхладним уређајима који се производе у њиховим компанијама.
Ваше јагоде су одличне, велике и сочне, ми имамо расхладне уређаје са новом технологијом која може да обезбеди продужену свежину, а то је изузетно важно, јер бисмо ми ваше воће извозили у друге земље. Тако да је ово одлична прилика и ми бисмо волели да нас спојите са локалним произвођачима – поручили су гости.
Делегација Дубаија је изразила задовољство због могуће сарадње са нашим компанијама које се јако брзо развијају и постају лидери у производњи и дистрибуцији воћа и поврћа. Наш циљ је првенствено да потражимо могућности на овом тржишту. Такође један од циљева је и да посетимо вашу Слободну зону, видимо које су могућности успостављања кооперације и сарадње како бисмо додатно увећали вредност како наших, тако и ваших компанија. Оно што примећујемо је да ви имате одлично воће, и желимо да посматрате Дубаи као једну врсту домаћина преко којег бисмо могли да вршимо реекспорт, јер ви заиста у овом воћу имате златне полуге.
Сарадњу са смедеревским компанијама поделили су у две фазе. Прва је извоз робе, а ако се та фаза покаже као успешна, онда се прелази на другу – инвестирање. Једна од идеја је и да се у Дубаију организује сајам где би се представили „Укуси Србије“, на којем би се презентовали наши домаћи производи.
Било би лепо када би се на тај начин ове ваше дивне јагоде виделе уживо јер је то свакако боље од онога што видите у каталозима и на интеренту и доживљај је много бољи. Свакако, велика предност би била када би ваше компаније припремиле неку врсту презентације производа, јер би то олакшало посао инвеститорима, ми ћемо уговорити те сајмове и скупове, а ви се припремите да представите оно што имате .
Ове компаније се баве и производњом и дистрибуцијом меса, поврћа, лекова, течне хране, али и пуњењем и паковањем свих ових производа, па су и на том пољу понудили сарадњу, што је наша страна прихватила уз објашњење да се и ми трудимо да производимо еколошка паковања .
Након кратког боравка у просторијама Градске управе, делегација Дубаија, у пратњи представника локалне самоуправе и ресорних министарства кренула је у обилазак Слободне зоне, а обе стране су изразиле задовољство због успешног састанка и најављене будуће сарадње.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *