Оставка

Још се мастило којим је Јасна Аврамовић потписала оставку на место повереника ГО СНС није осушило, а градом су кренуле бројне спекулације. Додуше, спекулација је било и пре овог фамозног „мастила“, тако да наставак серијала – не чуди.
Да поновим: Јасна Аврамовић поднела је писану оставку председнику Извршног одбора странке са образложењем да жели да испоштује став партије по којем није дозвољено, или да будем блажа, није пожељно, гомилање страначких и функција у власти.
Сама Аврамовићева није желела да коментарише ову одлуку. До избора новог повереника она ће даље бити једини орган странке у Смедереву.
Зашто је ово наизглед рутинско страначко померање уздрмало духове у граду? Разлог је једноставан: – улог је огроман. СНС је најјача политичка странка која је своју снагу показала и на управо завршеним председничким изборима. Али, изборно поентирање је једно, а проблеми у странци нешто сасвим друго. Свих ових година смедеревске напредњаке су пратиле приче о бившим радикалима, „изворним напредњацима“, „новим напредњацима“, напредњацима после 2012. …и наравно напредњацима који су дошли из Покрета за Смедерево…
Одлазак Јасне Аврамовић са партијског кормила само је додатно усковитлао све незадовољне у странци. У кулоарима и на друштвеним мрежама већ су оптицају потенцијални кандидати за ово место. Залогај је велики: владајућа странка, десет хиљада чланова (бар на папиру, по слободној процени аутора), велики град, и оно што је посебно важно – двотрећинска већина у градској скупштини.
Није тајна да је међу напредњацима много незадовољних. Незадовољних има и међу људима од поверења градоначелнице који у кулоарима тврде да „нису намирени“. У таквој атмосфери свако померање на врху узнемири (без малициозности ) и партијске пешаке, а камоли јаче фигуре. У српској политици је изгледа „време без функције“ као време остракизма, па ће ново страначко престројавање несумњиво регрутовати и нове кадрове.
Које? То није питање „за милион долара“ јер је кадровска структура странке позната „у главу“. У сваком случају пред „ Новим првим напредњаком“ је ни мало лак посао. При том не мислим на формирање месних одбора и страначке изборе, већ на посао хомогенизације и помирења непомирљивих. Нови први напредњак (у даљем тексту НПН) мора да рачуна на све предности, али и проблеме које носи ово место. За почетак, може да рачуна на моћ и снагу странке, али велика странка захтева и јаке појединце. Први следећи избори су „мала матура“ његовог практичног политичког знања, али и провера личне харизме и кредибилитета. НПН ће тек бити тема нових текстова.
Шта се дешава „у комшилуку“? Хоћу рећи, како остале политичке опције у граду дочекују ова напредњачка дешавања?
Опозиција свако комешање у владајућој странци по дифолту види као сопствено јачање. Сасвим је сигурно да ће на овој оставци покушати да покупе неке поене. У табору социјалиста је искусно затишје. У оваквим ситуацијама они помно прате шта се дешава у табору коалиционог (?) партнера. Како Наше новине сазнају из извора из редова социјалиста, они ће стрпљиво сачекати да напредњаци сами реше своја кадрирања. То значи да и њихови захтеви за озваничењем коалиције (и даље) чекају на столу. Нема сумње да ће тада стићи и нови захтеви.
Чека нас, не само метеоролошки, већ и политички вруће лето.
Мислите о томе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *