ХЕРОЈИ И АНТИХЕРОЈИ У ПОПУЛАРНОЈ КУЛТУРИ

Проблемски приступ фигури хероја и антихероја, значењима које носе у области културног израза, вредносним и етичким позицијама са којима нас суочавају, биће афирмисан на трибини „Хероји и антихероји у популарној култури“ која ће се у Центру за културу Смедерево одржати у среду, 31. маја, са почетком у 19 сати. У разговору са др Александром Гајићем, вишим научним сарадником Института за европске студије, који се темом трибине бавио у истоименој студији популарна култура ће бити обележена као провокативно поље истраживања статуса херојског и антихеројског, јер кроз јунаке стрипа, филма и књижевности доноси приказ релативизације или губитка стабилних вредносно-моралних оријентира.
Током програма ће бити осветљена значења које фигура хероја носи у пољу мита, као и особености „модерне митологије“ у популарној култури.
О односу херојског и антихеројског говориће се уз позивање на филм „Борилачки клуб“ и на дух субверзивности који се кроз ово остварење тематизује, а на трибини ће бити обрађено и питање фаустовске тежње ка бескрају и трагизма, оличених у стрип јунаку Сребрном летачу. Као релевантна за преиспитивање херојског, као и односа херојског етоса и модерног човека биће истакнута култна графичка новела „Надзирачи“. Тематски блокови биће посвећени и ликовима одметника у вестерн жанру, витешком идеалу о коме сведочи мит о краљу Артуру и витезовима округлог стола, моралном сунoврату јунака серије „Чиста хемија“ (“Breaking bad”).
Улаз на програм је слободан, а модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.
Др Александар Гајић се у свом истраживачком раду креће просторима студија културе, друштвене и политичко-правне теорије и међународних односа. Своје радове, анализе и огледе објављује у стручној периодици. Аутор је књиге:„Духовне основе светске кризе“, „Хероји и антихероји у популарној култури“, „Нови феудализам“, „Корпоративна носталгија“, „Идеја светске државе“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *