Језик и писмо, књига и знање – за светлост вечну и трајање

СВЕЧАНОСТ ЗА ОНЕ КОЈИМА СЕ ПОНОСИМО:

Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ по четврти пут организовала је, уз велику подршку Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, свечани скуп поводом завршетка такмичарског циклуса.

Симболичан назив „Језик и писмо, књига и знање за светлост вечну и трајање“, садржао је примарни циљ ове дивне активности која унапређује образовно-васпитни процес у нашем округу – жељу за афирмисањем знања, залагања и мотивисаности које су у такмичарској борби показали најуспешнији ученици и наставници.
По златној традицији, коју Подружница Подунавског округа гради већ годинама, представљајући узор свим стручним друштвима у Србији, након републичких такмичења у Сремским Карловцима и Тршићу награђени су вредним књигама и дипломама ученици основних и средњих школа који су освојили прво, друго или треће место на окружном нивоу такмичења из књижевности (Књижевна олимпијада) и на окружном нивоу такмичења из српског језика и језичке културе. Одата је почаст и наставницима који су ученике вредно припремали за такмичења учећи их да воле књижевност и да негују српски језик, правопис и језичку културу.
„Задовољство видети да се из године у годину велики број деце опредељује за такмичења Друштва за српски језик и књижевност Србије и остварује на њима одличне резултате. Већина такмичара има већ вишегодишње такмичарско искуство и сваке године задичи школе новим првим наградама“, изјавила је Миљана Кравић, председник Подружнице Подунавског округа, додајући да су та наша златна талентована деца најбољи промотери Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, понос Подунавског округа и Србије и да заслужују све похвале, као и професори који их вредно припремају за такмичења не посустајући у ентузијазму који их покреће.
У име РЦ Смедерево директор Боривоје Јаношевић поклонио је збирке песама Тозе Николића, свог некадашњег професора Гимназије, ученицима који су освојили награде на републичким такмичењима, уз поруку уз деци и омладини да су професори они који мењају свет образујући и васпитавајући генерације ученика и да се заувек сећају својих професора који су их научили да негују српски језик и књижевност.
Ове године Подунавски округ имао је чак 100 награђених основаца и средњошколаца на окружном нивоу такмичења (65 ученика основних школа и 35 ученика средњих школа). На републичком нивоу такмичења ученици Подунавског округа освојили су чак 12 награда – 9 на Књижевној олимпијади (7 награда ученика средњих школа, 2 награде ученика основних школа) и 3 награде у Тршићу (2 награде ученика средњих школа и 1 награда у категорији ученика основних школа).
Скуп Подружнице Подунавског округа отворио је Глигорије Радовановић, ученик шестог разреда МШ ,,Коста Манојловић” у Смедереву, док су ученици ОШ ,,Бранко Радичевић” из Лугавчине представом ,,Ивкова слава” по тексту Стевана Сремца, песмом, игром и одличном глумом, развеселили окупљене ученике и наставнике.
На овај начин, у свечаној атмосфери, обојеној превеликом радошћу и поносом, завршен је такмичарски циклус Друштва за српски језик и књижевност Србије у Подунавском округу, са жељом Миљане Кравић, председнице Подружнице, да следеће године буде још више успеха, па да се на истом месту ученици и наставници окупе у још већем броју.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *