Бити грађанин света

СНЕЖАНА МИЛОЈЕВИЋ ПРЕДСТАВИЛА КЊИГУ ПУТОПИСА

Професор српске књижевности, новинар и публициста Снежана Милојевић промовисала је у Народној библиотеци Смедерево књигу путописа под називом “Оријентални Мефисто”.

Књига садржи 12 путописа из разних делова света, а објавила ју је смедеревска Народна библиотека.
“Драго ми је што сам напокон дошла у Смедерево. Сви ми много путујемо у животу и чак ни ми путописци не можемо да пишемо о свим својим путовањима. На папир сам ставила своја путовања која су са собом носила и причу која је по мом мишљењу била занимљива. Поготово када се данас на интернету могу пронаћи било који подаци о земљама и градовима, тако сам и ја проучавала Смедерево када сам полазила на овај пут ка вама. Оно што даје квалитет овој књизи јесте другачији поглед на све те земље и меридијане. Сваки путопис носи име по нечему што он представља. Књигу отварам путописом под називом “Обећана земља” и односи се на моје путовање у Грчку затим следе путописи из Женеве и Турске. “У потрази за изгбуљеним” је путопис из Каира, онда Александрије, “Писмо из Израела”, “Од Црвене стене до Липстика” из Гетеборга, наших комсија из Румуније, “Тамо где је све велико и лепо” из Русије и последњи “Моји родјаци берибери” из Марока.
Током путовања дешавало се да следећи путопис направи некакву копчу, некакву везу са оним прошлим. Мислим да се ништа не дешава случајно и да све има неки свој дубљи разлог, а путовања само то потврђују. Основна разлика због које се добро осећамо када се изместнимо из простора у коме смо свакодневно је што се тада осећамо као део неке веће целине. Наша потреба да припадамо одређеној заједници се шири на цео свет и онда се осећамо као грађани света” – казала је ауторка Снежана Милојевић.
Каже да су путописи настали у различитим облицима периодике као и да је књига питка и да свако може пронаћи нешто занимљиво за себе. “Неко може кроз књигу видети где сам ја била и како изгледа жена у Каиру док ће други пронаћи неке дубље слојеве. Интимно верујем да кроз приче нисам испричала само о земљама и градовима у којима сам боравила већ сам дала слику света који нестаје. Мислим да сам кроз ове приче успела да ухватим последње тренутке некаквог старог света.
Не сматра да је превише путовала. Каже да никад није била у Јужној и Северној Америци. Данас, како каже, постоји много путописаца. Од ратних до оних које финансирају разне туристичке агенције. Ово није ништа од тога. Снежана Милојевић своја путовања финансирала је сама самим тим није “била ограничена у својим импресијама”.
Током промоције сви присутни на великом платну могли су да виде фотографије са Снежаниних путовања из свих горе поменутих земаља и градова.