Све спремно за купаче

СЕЗОНА КУПАЊА НА БАЗЕНИМА НА СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ ПОЧИЊЕ У ПЕТАК 16. ЈУНА:

По традицији и неписаном правилу, крај школске године означава почетак рада купалишне сезоне на смедеревском базену на Спортском центру.

Већ годинама уназад базен је једино место за освежење свима онима чији џеп не омогућава одлазак на море. Зато и не чуди што многи са нестрпљењем очекују отварање капина на смедеревском базену. Челни људи Спортског центра у чијој надлежности је базен свесни те чињенице и пре више од месец дана, започели су припреме за почетак купалишне сезоне.
Са задовољством могу да кажем да базен почиње са радом у петак 16. јуна. Да би све било спремно за почетак сезоне купања почели смо са уређењем и умивањем базена пре више од месец дана. Одрадили смо све ситне поправке када је у питању керамика која је била оштећена. Очистили смо све системе за пречишћавање воде, а наравно очишћен је и базен. Ради се о процедури коју практикујемо већ седам година, екипа која ради је уходана и није било никаквих проблема. Базен је могао да почне са радом и недељу дана раније. Међутим, по неписаном правилу почетак сезоне увек везујемо за крај школске године – истиче за Наше новине директор Спортског центра Младен Савић.
У жељи да базен буде приступачан свим категоријама становништва, поготово онима са тањим новчаником, у Спортском центру су одлучили да се цена улазнице не мења. Тако ће, као и прошле године, заљубљеници у јутарње купање улазницу плаћати 100 динара, за целодневно купање биће потребно да се издвоји 200 динара, као и за ноћно купање. Наравно, подсећа Младен Савић, јутарње и вечерње купање зависиће умногоме од временских услова. Постоји могућност куповине месечне карте за 30 улазака на базен, који не морају да се искористе за месец дана, и она кошта 4.500 динара. Посебна погодност је за ђаке и студенте који ће за месечну карту морати да издвоје 3.000 динара. Деца предшколског узраста, као и претходних година, имаће бесплатан улазак на базен у пратњи једног од родитеља.
Ове године ћемо по први пут, у жељи да промовишемо праве вредности, поделити бесплатне сезонске карте свим ђацима генерација из свих смедеревских школа – са задовољством је нагласио директор Спортског центра.
Чести посетиоци базена сетиће се да је својевремено било и додатних садржаја. Тих активности није било прошле године и зато ће, нада се Савић, ове сезоне бити много више спортских садржаја.
Биће журки, то је сигурно, можда и неки концерт, у зависности од финансија, али трудићемо се да организујемо утакмицу ватерполо репрезентације Србије. Они су требали и прошле године да буду гости нашег града али су због лоших временских услова и хладне воде били принуђени да откажу гостовање у Смедереву. Мислим да ћемо уз помоћ Пливачко ватерполо клуба Смедерево и Ватерполо савеза Србије поново бити у прилици да угостимо наше најбоље ватерполисте. Сви се сећамо какво је било интересовање приликом утакмице Србија-Русија. Планирамо игре на води и пливачко такмичење аматера. Жеља нам је да буде што више спортских манифестација.
Оно што је добро не треба мењати и тиме се увелико руководе у Спортском центру. И ове године ће радити Школа пливања за непливаче, полупливаче и пливаче. Термини ће бити стандардни између јутарњег и дневног купања, као и дневног и ноћног купања, односно од 10.00 до 10.45 и 19.00 до 19.45. Курсеве пливања воде професори физичке културе који раде као спасиоци на базену.
Оно што са задовољством истичу на смедеревском базену је квалитет воде. Без обзира на повремене чаршијске приче да вода у базену није исправна сва досадашња испитивања показала су да је вода на базену хемијски и бактериолошки исправна за купање.
Као и претходних година посетиоци ће моћи да изнајме две лежаљке и сунцобран по цени од 250 динара, док је изнајмљивање малог сунцобрана 50 динара. О безбедности пливача, што је на првом месту челника Спортског центра, брине 10 спасилаца, а у смени их је увек четири што је, како каже Младен Савић, довољно за капацитете смедеревског базена.