Следе улагања у велике пројекте

ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ ПРВИ РЕБАЛАНС ОВОГОДИШЊЕГ БУЏЕТА:

Прошле недеље одржана је осма седница смедеревске Скупштине. Међу најзначајнијим, тачкама је и најновија пројекција буџета за текућу годину. 

На почетку заседања одборници су разматрали пет важних тема из области финансија. У складу са законским обавезама Скупштина града донела је Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града, а потом и Одлуку о завршном рачуну буџета града за 2016. годину. Трећа и централна тема из области финансија био је први овогодишњи ребаланс буџета, а детаље је одборницима предочио Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за ресор финансија.

Предлогом ребаланса утврђен је ниво средстава од три милијарде 601 милион 580 хиљада динара, као и сопствени приходи индиректних корисника буџетских средстава у износу од 80 милиона 790 хиљада динара. У односу на основну одлуку о буџету за ову годину дошло је до повећања за износ од 213 милиона 880 хиљада динара. Укупно планирани текући приходи по ребалансу износе две милијарде 941 милион 780 хиљада динара, при чему је најдоминантнији приход – порез на доходак, добит и капиталне добитке утврђен на нивоу од милијарду 392 милиона 620 хиљада динара. Планирани износ по основу пореза на зараде износи милијарду 220 милиона динара. Највеће повећање бележе трансфери из републике, 110 милиона динара, а односе се на очекивани финансијски трансфер од 100 милиона динара од Министарства за пољопривреду за изградњу система за наводљавање дела града Смедерева (Удовички плато). Ненаменски трансфери остали су исти, близу 372 милиона динара. Приходи од имовине планирани су у износу од 85,8 милиона и ту је утврђено повећање од 10,4 милиона, а приходи од продаје добара и услуга планирани су у износу од 268,8 милиона. Што се расхода тиче, у разделу Скупштина, дошло је до незнатног повећања од око 614 хиљада динара, разделу Градоначелник 215 хиљада, а у разделу Градско веће повећање износи 770 хиљада динара – рекао је, између осталог, Славиша Стошић.
У обједињеној расправи, чињеницу да се предложеним ребалансом средства у градској каси повећавају за близу 214 милиона динара, градоначелница др Јасна Аврамовић образложила је реализацијом нових инвестиција и пројеката одобрених у периоду након првобитно усвојеног буџета крајем прошле године. Ребаланс је рађен због свих оних пројеката који треба да дођу у наш град, а за које у првобитној одлуци о буџету нисмо планирали средства, јер нисмо знали да ћемо их добити. Ради се о пројекту за отворено – затворени базен на потесу Марина, у износу од око 400 хиљада евра, пројекту изградње канализације у ромском насељу Мали Кривак, у износу од 1,2 милиона евра, затим о реновирању школе у Бадљевици и реновирању амбуланте у Коларима, у износу од по 16 милиона динара – рекла је др Јасна Аврамовић.
Како је додала, озбиљно се разматра да ова амбуланта добије и нешто више осим лекара опште праксе, а потом најавила да ће град конкурисати и за средства за комасацију, наводњавање, али и друге пројекте, уз финансијско учешће града. Коначно смо почели имплементацију пројекта вредног 100 милиона динара за наводњавање шумадијских села. У првој фази, која обухвата Удовице, Сеоне, Водањ и Петријево, градиће се најпре црпна станица и пумпе, а по завршетку тога врло брзо из одређених фондова градићемо и мрежу. Паралелно радимо и пројекат за наводњавање Колара, Доброг Дола, Биновца и осталих шумадијских села. Први овогодишњи ребаланс буџета апсолутно је усмерен ка развоју и капиталним инвестицијама. Један део новца слиће се наравно и у градски буџет, тако да очекујемо да његова реализација буде отприлике као и прошле године, 80 процената – додала је градоначелница Смедерева.
По њеним речима у припреми је и законска регулатива да посао Дирекције преузме град и ново ЈП Урбанизам, а потом и продаја дела земље у Индустријској зони инвеститорима који треба да дођу у наш град. Mогу да вам кажем да ћемо врло брзо имати још један ребаланс, с обзиром да имамо најављену једну интересантну инвестицију. Ја очекујем писмо о намерама, пројекат је већ скоро завршен, а Скупштина ће одлучити да ли је сагласна да кренемо у тај пројекат којим ћемо обезбедити још 1500 нових радних места. Мислим да грађани Смедерева могу да буду задовољни, јер оно о чему смо годинама маштали и причали сада се реализује – истакла је др Јасна Аврамовић.
Она је упутила и поруку пољопривредним произвођачима, посебно оним који су претрпели штету од града у претходном периоду. Желим посебно да поручим да водимо бригу о пољопривреди, да је субвенције које смо дали за пострадале од града добило 410 од 480 пољопривредних произвођача, колико их је било на списку, док остали средства могу да очекују у наредних месец и по дана. Што се тиче противградних ракета, један смо од ретких градова у Србији који је у прошлом невремену дејствовао са 52 ракете. Одмах смо, наравно, обновили фонд ракета како то налажу закон и потребе – рекла је др Јасна Аврамовић.
Из области финансија одборници су, такође, разматрали и усвојили измене и допуне одлука о локалним комуналним и градским административним таксама. Измене у Одлуци о локлним комуналним таксама односе се углавном на терминолошко законско усклађивање и свођење новчане казнене политике на минимални ниво. Образлажући измене те одлуке Славиша Стошић посебно се осврнуо на амандман одборника Игора Швоње којим се обвезницима плаћања локалне комуналне таксе, који на рекламним паноима истакну фирму ћириличним писмом, омогућава право на попуст од 30 одсто, и на тај начин, како је речено, значај ћирилице подиже на један виши ниво. Градско веће сматра да је овај амандман добар, али, уважавајући чињеницу да је већ покренута иницијатива за доношење закона којим ће бити регулисана ова област, опредељење је да се по његовом доношењу и градска одлука измени и усагласи са законом – додао је Стошић.
Што се тиче градских административних такси, две измене у одлуци су кључне, а односе се на њихово усклађивање са републичким таксама и давање могућности сеоским месним заједницама, које немају самостално матично подручје, да венчање могу обављати и у својим просторијама.
Опозиција је у расправи изразила сумњу у остварење ребаланса буџета и упутила
замерку председнику градског парламента због дужине чекања да се сазове нова седница парламента. Како су истакли одборници из редова опозиције, са овако обимним дневним редом обесмишљена је функција одборника. По њиховом мишљењу, било је довољно времена да се одрже два заседања са мањим дневним редом, чиме би умногоме био олакшан рад парламента.