Прослављено пунолетство косидбе

НА ПАДИНАМА ГОРАНСКОГ ГАЈА, ОДРЖАНА 18.МАНИФЕСТАЦИЈА:

Манифестација са малим, нумеричким јубилејом, успела је упркос киши, ветру и хладном времену. Учествовао је 191 косач из 30 српских градова, уз госте из Црне Горе, Републике Српске и Македоније.

Како је почело- одлично се завршило. Хладно, ветровито, кишно 18. јунско јутро, изгледало је као новембарско. Лоши временски услови нису спречили ни организаторе, али ни госте да дођу на најлепшу локцију у смедеревском крају, видиковац у Горанском гају, испод Виле Обреновића, где се већ 18. година одржава највећа косачка манифестација у Европи – Косидба на Плавинцу.
Организатору се пријавио 191 косач, од тога 11 жена. Најстарији учесник, Смедеревац Миле Илић има 87 година, најмлађи, такође из Смедерева, Стефан Арсић, само 7. Без обзира на разлику у годинама, или пол, статусни положај или иметак, сви су били уједињени у жељи да највећа и најлепша косачка приредба у Европи, настави да живи.
Ова манифестација је неупоредива – каже у изјави за Наше новине – Славиша Пуповић, овогодишљи победник, који је другопласираног за собом на стази оставио за скоро читав минут – то што ја оваkо добро косим, овде, заслужни сте и ви, Смедеревци! Ја се овде у Смедереву осећам као код куће, прави сте домаћини, бринете о свему и негујете ову прелепу манифестацију. Посебно ме радује што нисте комерцијализовали овај лепи, етнографски и обичајни, традиционални догађај. Нисте продали нити предали инвеститорима, већ као Организациони одбор дишете као један и браните косидбу. Овако нешто нисам нигде у Европи видео, а верујте, косио сам на званичним такмичењима широм старог континента. Најпријатније се, ипак, осећам у Смедереву, на Плавинцу!
Славиша Пуповић, заједно са Милорадом Газдићем, овогодишњим вицешампионом Косидбе на Плавинцу и Блажом Котлајом, који ове године није косио због опоравка од теже болести, чини репрезентативну селекцију Црне Горе, која је била званични шампион и вицешампион Европе у кошењу.
Блажо је сада болестан, опоравља се од срчаног удара, али са њим могли смо и до светске титуле. Но , најважније је да буде здравља. За вас ћемо увек бити ту, кад год нас позовете, ето нас у братском Смедереву – каже Славиша Пуповић, у глас са Милорадом Газдићем, трећим из пљеваљског тима, који је учествовао и у такмичељу у надвлачењу конопца, где је победио са тимом ПКБ-а. Друго место припало је тиму Вила Јелена из Пожаревца, док су трећи били смедеревски „Победници“.
Видите, како све овде функционише, сви смо као један, зато смо пребродили и ово лоше време и организовали још једну врхунску манифестацију- каже Драган Роган, председник удружења косача Плавинац и председник Организационог одбора манифестације.
Видели сте колико је косача дошло, више од 190, а ми би по овим временским условима, били задвољни и са 120. Видели сте колико људи воле ову манифестацију, кад су дошли и по оваквом времену. Видели сте колико је била лепа и квалитетна и ова традционална етно изложба, коју су приредиле наше жене са Плавинца и осталих смедеревских градских и сеоских месних заједница. Биле су чак и гошће из Велике Плане и Јагодине.
Ове године нису изостале ни витешке спортске игре, као што је надвлачење конопца и бацање камена са рамена. Коњички клуб из Друговца оплеменио је манифестацију фијакерима и учешћем коњаника и коња у свечаном дефилеу. Културно –уметничка друштва Семендрија, Олмадинско културно-друштво Јерина и КУД из Велике Плане, приказали су игре из свих крајева Србије. Косидба је постала „пунолетна“ и никада није била моћнија и чвршћа, општи је став.
Ми заиста нисмо мислили пре 18 година да израстемо у ово што смо сада. Кренули смо са намером да покосимо траву у Горанском гају, а стигли смо до највеће косачке манифетација у Европи – каже Драган Роган и додаје: То не бисмо могли без помоћи пријатеља, спонзора, мештана овог дела Смедерева, али ни без Градске управе и града, који нам значајно помажу свом логистиком преко јавних предузећа и установа.
Овогодишња косдиба је била изванредно оргалнизована, упркос лошем времену – каже Карло Рибак, председник Скупштине Удружења косача Плавинац – Изгледа да смо били опрезнији и концентрисанији због негативних климатксих прилика, тако да је све у организацији функционисало као сат. Уосталом, ми из организационог одбора се знамо у душу, тако да у сваком тренутку знамо где се ко налази на овом разуђеном простору, на три висинска нивоа, од улаза у Горански гај, код бившег Биковца, преко споменика у самом гају, до видиковца, на последњем платоу. Прелеп простор, заиста, најлепши поглед на Дунав и целу Војводину пружа Плавинац – рекао је на крају Рибак.