Селидба у Округ

ФК СМЕДЕРЕВО 1924 И ФК МИХАЈЛОВАЦ ЗБОГ НАМЕШТАЊА РЕЗУЛТАТА  КАЖЊЕНИ ИЗБАЦИВАЊЕМ ИЗ СРПСКЕ ЛИГЕ ЗАПАД:

Оно што се поодавно шушкало по фудбалским кулоарима обистинило се пре неколико дана. Дисциплински судија Фудбалског савеза Региона Западне Србије Зоран Јанковић донео је одлуку да се ФК Смедерево 1924 и ФК Михајловац 1934, због намештања резултата њихове утакмице у 24. колу Српске лиге Запад избаце два ранга ниже.

Људи надлежни да брину о регуларности у овом степену такмичења проценили су да је на овој утакмици, у којој је Смедерево, иако је водило са 2:0, на крају претрпело пораз резултатом 4:3, видео снимак недвосмислено показао да је било нерегуларних радњи. Одмах по окончању утакмице чуле су се гласине да је намештена и да је Смедерево „дало“ три бода комшијама из Михајловца како би опстали у лиги. Михајловац је до краја шампионата успео да сачува српсколигашки статус иако је имао исти број бодова као претпоследњи Железничар из Лајковца од којег је имао бољи међусобни скор.
Имајући у виду сву „чистоту“ српског фудбала нема сумње да овакве закулисне радње треба кажњавати. Под условом да постоје валидни докази за тако нешто. Овде доказа, осим видео снимка, колико је нама познато нема. Пресуда о избацивању оба клуба два ранга ниже, у Подунавску зону је незабележена у Србији, донета је на основу видео снимка и после разговора са представницима оба клуба. Могуће је да је неко од функционера или играча признао да је било договора, али у то сумњамо. С друге стране, донети овакву одлуку на основу видео снимка ипак делује помало неозбиљно. На све то, пресуда је донета када је првенство увелико завршено, дакле половином јуна.
Само да подсетимо да се поменута утакмица Смедерево – Михајловац играла 29. априла на стадиону крај Старе железаре. Да ли је, ако је на старту установљено да је на утакмици било нерегуларности, требало оволико времена да се донесе коначна одлука. Уз све то, председници оба клуба, браћа Дејан и Горан Лукић кажњени су забраном рада у фудбалу у трајању од једне године.
Нема сумње да би оваква казна права, прва у српском фудбалу и уколико је заснована на необоривим доказима, могла да помогне оздрављењу српског фудбала. Само, због свега наведеног поставља се питање да ли је пресуда донета на основу доказа или има нечег другог?
Оваквих случајева било је и раније у нашем фудбалу. Увек су постојале гласине са више или мање доказа. Али драстичних пресуда, као у овом случају није било. Прича о намештању и договарању резултата било је и током недавно завршеног првенства Супер лиге Србије. Имали смо и најаву иступања Новог Пазара из лиге, мада су већ тада знали да се селе у Прву лигу Србије. То је само један од примера, а готово да није прошло коло да се није шушкало да постоје сумње о намештању резултата.
Да све буде још лепше, представници оба клуба упознати су са пресудом из „Спортског журнала“. До понедељка, у раним јутарњим сатима, на адресе Смедерева и Михајловца није стигло обавештење о казнама.
Не сумњамо да су надлежни имали најбољу вољу да поправе стање ствари у српском фудбалу. Ако су први на тапету морали да буду наши представници у Српској лиги Запад и то ће бити добро. Само се надамо да ће се са овом праксом наставити и даље. У супротном, остаће опор укус неправде уколико се испостави да је све проистекло из „одличног“ запажања током гледања видео снимка поменуте утакмице.
И прошле године се говоркало да је Михајловац дао бодове Смедереву које је „јурило“ пласман у виши ранг. Остало је само на говоркању. Тако је било и пре утакмице одигране крајем априла. Сада је уследила казна. Казна која може да има велике последице по фудбалски спорт у Смедереву.
Уосталом, председник ФК Михајловац Горан Лукић најавио је гашење клуба, уколико се не усвоји жалба, и одношење свих књижица регистрованих играча надлежнима у Фудбалском савезу. Ништа још званично није стигло у клуб и тек тада имамо осам дана за жалбу коју ћемо свакако доставити надлежним органима. Мислим да људи надлежни у региону Фудбалског савеза Западна Србија сматрају да нема правног основа за овакву казну. Међутим, директива и притисак из Београда су били такви да се оба клуба избаце. Ми смо два пута били у Београду и једном у Крагујевцу и Иван Петрић, официр за интегритет и регуларности Фудбалског првенства разговарао је са нама, играчима и службеним лицима. Сви су се сложили у оцени да није било непотребних тензија током утакмице. Чуди ме да никоме није засметало што смо јесенас играјући 1:1 избацили Смедерево из трке за пласман у Прву лигу Србије – наглашава Горан Лукић.
Председник Михајловчана истиче да је уочи окршаја са Смедеревом играчима у свлачионици рекао да се нико не игра са овом утакмицом. На полувремену је, према речима Лукића, у свлачионици грмело од вике тренера Драгана Ђорђевића.
Колико смо могли да видимо из изјаве Слободана Павковића, председника тренерске организације, некима је сметало што кретање фудбалера Смедерева у првом и другом полувремену није било адекватно. Тај коментар је, како смо ми закључили, био је довољан за висину казне.
Иако је надлежнима требало много времена да одреде казну, по фудбалским кулоарима најављивала се оваква драстична одлука. Исте те гласине стигле су и до челника смедеревских клубова. Два кола пре краја поједини клубови су знали епилог овог случаја. То ми нисмо могли ни да сањамо. Нема никаквог признања играча, челника или судија, не знам на основу чега су донели овакву казну. Наравно да ћемо се жалити првостепеној комисији, па другостепеној, а на крају Извршни одбор доноси одлуку.
Ово је срамна одлука, каже Лукић, и додаје да преко смедеревских клубова неко из Београда намирује своје обавезе и обећања. Фудбалски клуб Михајловац је годинама градио постојећи имиџ и није заслужио овакав третман. Играће се фудбал и даље на овим просторима али требаће много времена и пара да се опоравимо од оваквог ударца.
Председник ФК Смедерево 1924 Дејан Лукић није желео да даје изјаву за Наше новине. Најавио је жалбу али тек по добијању одлуке која још није стигла на адресу смедеревског српсколигаша. Уколико се буде поштовала процедура, извесно је да нас чека дуго и топло фудбалско лето. Уз то, ако се надлежни и на жалбе буду понашали као током „расветљавања“ случаја Смедерево-Михајловац, надамо се да ће коначан расплет бити познат пре нове такмичарске 2017-2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *