Стање усева разнолико, рано за процене о приносима

ПССС СМЕДЕРЕВО – ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА

 

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Смедерево организовала је прошле недеље на огледној парцели у Великом Орашју у општини Велика Плана традиционалну манифестацију – Дан поља стрних жита, сусрет струке, агробизниса и произвођача. Пољопривредници су могли да виде и упознају се са 23 сорте различитих врста стрних жита, све у циљу лакшег избора за сетву наредне године, као и увођења нових приносних сорти у производњу. Највећи удео у презентацији имала је озима пшеница, а поред ње тритикале, јечам, овас и раж. Била је ово и прилика да се пољопривредни произвођачи међусобно нађу, упознају и размене искуства, а сем њих  Дану поља стрних жита присуствовали су представници семенских  и хемијских кућа.

У организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Смедерево и Земљорадничке задруге у Великом Орашју прошлог петка одржан је Дан поља стрних жита, стручна и едукативна манифестација на којој су пољопривредни произвођи имали прилику да се упознају са новијим сортама озимих стрних жита. Координатор огледа био је Горан Павловић, саветодавац Пољопривредне саветодавне и стручне службе Смедерево.

-Деценијама уназад Пољопривредна саветодавна и стручна служба Смедерево организује дане поља, односно макро огледе стрних жита и кукуруза, покушавајући да и на тај начин на нашем терену добије најбоље могуће резултате што се тиче рејонизације сорти и хибрида, и на основу вишегодишњег праћења сагледа вредност сорте и потенцијал за принос и препоручи произвођачима оне сорте које су на огледима дале најбоље резултате. Ово је увек и прилика да се пољопривредни произвођачи међусобно нађу, упознају, размене искуства и поставе питања компетентним људима разних профила, па и нама из Пољопривредне саветодавне и стручне службе. Ми се, иначе, трудимо да пољопривредницима корисним саветима помогнемо везано за било који проблем у њиховој производњи. У току целе године могу да нам се обрате, а велики број њих и користи те савете који су бесплатни – прича Горан Павловић.
Ове године манифестација је организована уз помоћ Земљорадничке задруге у Великом Орашју, а на неких три хектара представљене су 23 сорте стрних жита различитих семенских кућа – 14 озимe пшеницe, четири тритикалеa, три јечма и по једна сорта овса и ражи.
– За овогодишњу мани-фестацију интересовање је исказало 30-ак призвођача. Протекла је у радној атмосфери, размени информација и искустава око производње, не само стрних жита, већ и уљане репице пошто ова култура последњих година заузима значајно место у нашем атару. Оно што је виђено на овом макро-огледу уствари је права слика стања у производњи стрних жита од јесени прошле године до ових дана. У том периоду, подсећам, имали смо изузетно велике проблеме у припреми земљишта и обављању сетве у оптималним роковима, што је наравно условило кашњење и спорији развој биљака у току јесени и зиме, и одразиће се се свакако на принос и квалитет стрних жита – додаје Павловић
На овом скупу произвођачи су се интересовали за производњу, начине прихране и заштите стрних жита од болести, али и за цене, које су годинама ниске и само произвођачи са високим приносима могу да очекују неку зараду.
-Први откоси јечма пали су у Војводини, а у појединим деловима Подунавског округа вероватно ће почети средином ове недеље. Што се тиче цене јечма, неки откупљивачи изашли са ценом од 13,5 динара, што је изузетно ниска цена, а претпостављам да и цена пшенице неће бити на много вишем нивоу у односу на прошлу годину. Иначе, стање усева стрних жита је различито, има парцела где ће усеви бити око две тоне, али и парцела где ће приноси вероватно премашити осам тона по хектару. Што се тиче просечног приноса, у овом тренутку можемо само претпоставити да неће бити већи од четири тоне, односно да ће остати на нивоу вишегодишњег просека – тврди Горан Павловић.
Очекује се, такође, да ће жетва пшенице почети крајем овог или почетком следећег месеца, те да ће бити завршена у релативно продуженом року, уколико то дозволе временске прилике. Стручњаци, иначе, упозоравају да је сада веома важно да се обрати пажња на стање, припрему и опремљеност пољопривредних машина и возила које учествују у жетви, како би се она обавила правовремено и квалитетно. Око цене пшенице шпекулише се да би могла да буде између 15 и 16 динара, што ратари сматрају неприхватљивим.
Наша најраспро-страњенија ратарска култура – кукуруз, генерално је у добром стању.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *