Трећи пут од нуле

СМЕДЕРЕВСКИ ФЕСТИВАЛ У ТВРЂАВИ:

Други селектор, друга форма и концепција, и најверованије промена из такмичарског у ревијални фестивал – све ово су новине, тачније потпуни преокрет у креирању фестивала Театар у тврђави. Али, ништа од тога још увек није потврђено, а иако се уобичајено време те манифестације сасвим приближило – нико од организатора не оглашава…

Позоришне фестивале, бар у овом граду, некада смо најављивали и по два месеца раније. Циљ је био да се јавност детаљно упозна са оним што ће бити понуђено, а неретко се пажња, тих година, заслужено добијала и на националним медијима јер су на такве манифестације у Смедерево долазили и они који ван њега живе. Овога пута имамо ситуацију да је две недеље пред почетак позоришног фестивала у тврђави, све у домену незваничног нагађања. Додуше и прошле године су изостале уобичајене промотивне актвности, па чак и оне основне попут конференције за новинаре. Ослабила је, већ након другог издања из 2015. и то више него видно, почетна амбиција изнуђена у „незгодном“ тренутку пређашњег гашења једног и оснивња новог фестивала. Некада су се годишњи одмори у овом граду планирали тако да се не пропусте програми у тврђави јер се таква прилика ретко указивала. Али, осим места, та два наша фестивала у тврђави ионако ништа друго ни нису имала заједничко.

За оне који ће карте заиста платити и чекају било какву вест о томе када се одржава овогодишњи Театар у тврђави, на жалост, ни ми овом приликом немамо много вести.
Незавнично, почеће 8. јула. Ни репертоар који се, вероватно још разматра није саопштен, као ни оно што је одавно већ извесно (поново незванично) да досадашњи селектор Радослав Павловић више неће бити задужен за тај посао. Ко ће, није познато. Подсећамо, Наше новине су раније наговестиле да би требало очекивати потпуну промену концепције фестивала (по трећи пут од нуле, за свега осам година). Идеја је била да се Театар у тврђави убудуће позиционира као ревија најбољих, награђиваних представа на другим фестивалима. Али и то је опет – незванично. До следећег броја Наших новина, на већину ових питања би требало да добијемо одговоре, сазнајемо, опет – незванично.