Обележен јубилеј Удружења потомака ратника из Смедерева

ОВЕ ГОДИНЕ НАВРШАВАЈУ СЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСНИВАЊА

Свечана Академија поводом двадесетогодишњице Удружења потомака ратника 1912-1918. Смедерево под називом “Наши преци усправљени у вековима” одржана је у смедеревском Музеју.

На самом почетку представио се камерни састав омладинског оркестара “Светлост” композицијама “Променада” и “Валцер” од Мусоргског и Шостаковића, под руководством диригента Марка Ђорђевића.
“Прошле су две деценије како је група наших суграђана основала Удружење потомака ратника 1912-1918. Кроз тај период ова организација подржала је многе акције, скупове, путовања, покренула разлишите иницијативе и изнад свега, популарисала очувања културе, традиције и сећања на наше претке” – казао је историчар Мирослав Лазић.
Присутнима се затим обратио Васо Бојчић, председник Удружења потомака ратника Смедерево.
“Честитам свима годишњицу Удружења које је основано на данашњи дан. Основали су га смедеревски интелектуалци у циљу очувања традиције и сећања на наше храбре ратнике. Од оснивања до данас, кроз наше Удружење прошло је око 1200 сталних чланова и још најмање толико поштовалаца. Данас, оно броји више од 300 чланова у Смедереву, Милошевцу, Липама, Михајловцу, Друговцу и Врбовцу”.
Бојчић је изразио наду да ће се број чланова у будућности још више увећати али и нагласио да се у овој години пријавило око 50 ђака на свој захтев и иницијативу.
“У протеклих 20 година остварили смо заиста лепе и задовољавајуће резултате, такве да можемо сваког да погледамо у очи чистог образа. Оно што ме радује као председника јесте чињеница да се наше удружење сврстава међу најбоље и најуспешније у Србији” закључио је Бојчић.
“Завет ратника” се додељује људима који су покренули иницијативу и основали скупштину Удружења потомака ратника 21. септембра 1997. у Смедереву. Уручена су четири признања: Љубомиру Марковићу, пуковнику из Београда и председнику Удружења потомака ратника из Србије, затим професору историје и дугогодишњем директору Музеја у Смедереву Милосаву Чоловићу, потпуковнику Славољубу Штерићу, првом председнику Удружења, као и првом секретару Удружења, професору историје Добрици Јовичићу. Свечаности су присустовали чланови из Удружења потомака ратника из Азање и Пожаревца.
У септембру или октобру, како је најављено, биће организована свечаност сличног типа поводом уручења 20 специјалних признања институцијама и појединцима који су дали свој допринос у раду и афирмацији Удружења потомака ратника из Смедерева.
Треба поменути и наступ младих чланова Омладинског позоришта Техничке школе из Смедерева који су извели тематско-драмски рецитат у режији и сценографији професорке српског језика Наташе Рајић. Талентованим глумцима, дивне костиме омогућио Милан Лончар, колекционар из Смедерева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *