Циљ државе – повећање саобраћаја на Дунаву

ИЗГРАДЊА ЛУКЕ СМЕДЕРЕВО ОД 2018. ДО 2020.

У развој речног саобраћаја биће уложено 66,5 милиона евра, поручила министарка Зорана Михајловић поводом обележавања Дана Дунава.

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је река Дунав један од највреднијих природних и привредних ресурса Србије, који треба искористити за повећање робног транспорта и привлачење нових инвестиција, преноси агенција Бета.
Поводом Међународног дана Дунава, 29. јуна, министарка је навела и да постоји могућност да се “знатно повећа обим транспорта робе и путника до 2025. године, што је предвиђено и Стратегијом развоја водног саобраћаја”, наводи се у саопштењу Министарства.
– Наш циљ је да до 2025. године повећамо обим промета са 5,5 милиона тона робе годишње на 8,5 милиона, а број путника са 74.000 на 174.000 број путника. Долазак кинеског “Хестила” у “Железару Смедерево” и нова улога луке Смедерево, интересовање потенцијалних инвеститора за изградњу нове луке у Београду и позиционирање производних погона у близини Дунава, само потврђује значај ове реке за убрзани привредни развој Србије – рекла је Михајловићева.
Планирана улагања у развој речног транспорта и заштиту природних карактеристика Дунава од укупно 66,5 милиона евра највећа су у последњих неколико деценија и омогућиће да Србија да искористи један од својих највећих природних и привредних ресурса. Уз помоћ Европске уније, обезбеђена су значајна средства за развој пловидбе Дунавом:
У септембру ће почети извођење радова у оквиру пројекта отклањања шест критичних сектора на Дунаву од Београда до Бачке Паланке, као и увођење електронског система обележавања пловног пута Дунава. Поред тога, на предлог Министарства Европска комисија одобрила је финансирање модернизације бродске преводнице ХЕ “Ђердап 1”. У току је, такође, тендер за пројектовање Луке Смедерево чија је изградња планирана у периоду 2018-2020, а која треба да омогући убрзани развој Подунавског и Браничевског округа и омогући свим фирмама јефтинији транспорт робе – навела је Михајловић.
Поред развоја крузинг индустрије на Дунаву, значајни резултати постигнути су и превозу робе, где бележимо раст речног превоза робе кроз Србију са 8,5 милиона тона робе у 2015, на више од 10 милиона тона робе у 2016.