„Виолиниста на крову“ отворио Фестивал

 “Театар у тврђави” четврти пут у престоном граду

Престони град Деспота Ђурђа по четврти пут отворио је капије за амбијентални фестивал – Театар у тврђави.
Част да отвори фестивал ове године припала је мјузиклу „Виолиниста на крову“, представа у копродукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта.
Атила Береш, режисер мјузикла, на забаван начин представља судбину сиромашних Јевреја у царској Русији. Важан елемент дела је музика заснована на народном мелосу руских и пољских Јевреја тог доба.
Овогодишњи фестивал има неколико новина у односу на претходне године: Фестивал ове године нема селектора. Театар у тврђави у периоду од 8-12 јула понудио је пет представа. Представе је одабрао уметнички савет који чине глумица Јелена Стајковац, театролог Зоран Максимовић, новинарка Тања Њежић и писац Горан Ибрајтер.
У препуном Малом граду, на отварању Фестивала, Јелена Стајковац и Зоран Максимовић захвалили су се организаторима фестивала, Центру за Културу Смедерево и градоначелници Јасни Аврамовић.
Наредне вечери посетиоци фестивала били су у прилици да прате породични мјузикл за децу и одрасле “Вилинска заврзлама“. Модерна бајка, без сценографије у представи, подстиче малишане да и сами буду креативни и маштовити. Кроз интеракцију са глумцима мотивисани су да спознају себе, да уче о својим страховима и начинима за њихово превазилажење.
У понедељак Мали град угостио је чланове позоришта “Бора Станковић“ из Врања, са представом “Ружа увела“. Комад је написала Јелена Мијовић пратећи мотиве, ликове и радњу из прозе Боре Станковића ослањајући се на приповетку “Ружа увела“. „Ово је представа о некадашњим људима у данашњем свету“, наводи она.
За љубитеље класичних комада први пут у српској позоришној продукцији изводи дело Вилијама Шекспира “Перикле“, Итака арт центра и Шабачког позоришта. Ово љубавно дело Вилијама Шекспира адаптирао је и режирао један од водећих позоришних редитеља у нашој земљи, Никита Миливојевић.
“Театар у тврђави“ затвара Крушевачко позориште са представом “Буздован“, познатом и под називом “Комедија о љубави капетана Николе Ивулића“ . Ово постренесансно дело настало је пре више од 200 година, а како напомиње главни глумац Дејан Тончић, комад сугерише да се вековима неки елементи нису променили.