Утицај високих температура и сунчевог зрачења на људски организам

ИЗ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ

Почело је лето, а са њим високе температуре и појачано сунчево зрачење. Њихов утицај на људски организам је велики, па је пожељно искористити позитивна дејства, а заштитити се од штетних, упозорава докторка Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље Пожаревац.

Сунчање, уколико се правилно дозира, има веома корисна општа дејства на људски организам. Под дејством сунчевог зрачења у кожи се ствара витамин Д који је неопходан за правилан развој костију. Сунчево зрачење позитивно утиче на хронична реуматска обољења, на крвну слику, повећава стварање антитела, убрзава епителизацију рана, подиже ниво општег здравственог стања, смањује прехладна обољења.
Штетне последице могу бити локалне и опште. Високе температуре могу да доведу до прегревања организма због губитка велике количине течности знојењем. Услед директног дејства сунца на главу може доћи до сунчанице, односно отока мозга, где је потребна хитна лекарска интервенција.
-Због великог знојења и губитка соли знојем могу се јавити мишићни грчеви, што је веома опасно код купача, јер и најбољи пливачи тада могу да страдају. Озбиљна кожна инфекција која се може јавити је бактерија стафиликок. Ова инфекција се преноси и путем воде и може да буде опасна ако се не излечи до краја. Углавном се прво појави црвенило на кожи и мале бубуљице у облику плика које када пукну сврбе или боле – прича за Наше новине докторка Ана Јовановић, в.д. директора Завода за јавно здравље Пожаревац.
Докторка Ана Јовановић истиче, такође, да влажна и топла средина каква је у води у рекама и базенима погодује како размножавању и ширењу стафилокока, такође и обољењима које изазивају гљивице и вируси.
-Овако високе температуре готово су идеалне за размножавање стафилокока на градским купалиштима. Токсин који луче стафилококе преноси се и путем хране и тако се током летњих месеци може наћи у сладоледу и кремовима. Тада изазива повраћање и дијареју, али уз одговарајућу терапију може се успешно излечити.
Препоруке за поступање и заштиту здравља становништва односе се и на мере личне заштите које би требало да спроведе сваки појединац у циљу одржавања физиолошких механизама терморегулације.
– Исхрана подразумева мање и чешће оброке. Посебну пажњу обратити и обезбедити чисту воду за прање воћа и поврћа, као и чисте услове за припрему хране, у циљу превенције цревних заразних болести. Храну обавезно чувати у фрижидеру .Такође, на високим температурама изузетно је важно конзумирати довољно течности као што су вода (осам до 10 чаша дневно), млеко и воћни сокови, а избегавати алкохолна пића, газиране сокове и кофеинске напитке. Одећа би требало да је лагана, комотна, од природних материјала, светле боје, а обућа удобна. На отвореном простору неопходно је носити шешир или капу са широким ободом, наочаре за сунце и лепезу – додаје докторка Ана Јовановић.
По њеним речима, посебну пажњу треба обратити и на редовно одржавање личне хигијене, у смислу редовног туширања, купања у расхлађеној води, примене хладних облога пешкира, купки за стопала,… Важно је и одржавање хигијене просторије у којој се борави, у смислу проветравања и употребе застора за прозоре, као што је неопходно искористити ноћни ваздух за расхлађивање просторија.
-Током дана прозоре и прозорске засторе треба држати затвореним, посебно оне на сунчаној страни, а искључити вештачко осветљење и све електричне уређаје који нису неопходни. Уколико је просторија климатизована неопходно је подесити рад уређаја тако да разлика у температури између спољашње и унутрашње средине не буде већа од седам до 10 степени. Идеално би било одржавати собну температуру испод 32 степена Целзијуса током дана, односно испод 24 степена током ноћи. Ово је нарочито важно за децу до две године, особе старије од 60 година и за хроничне болеснике. Уколико је могуће, свакодневне активности и обавезе треба обавити у раним јутарњим и касним послеподневним сатима, а избегавати боравак на отвореном у току најтоплијег дела дана, односно у периоду од 10 до 17 сати. Такође, колико је могуће, треба избегавати напорне физичке активности, или их обављати у току најхладнијег дела дана, односно од четири до седам сати ујутру – истиче наша саговорница.
Докторка Ана Јовановић подсећа и на потребу редовног проверавања особа које живе саме (чланови породице, пријатељи, суседи), као и на неопходност држања лекова на температури испод 25 степени или у фрижидеру, а њихово узимање према упутству лекара. У случају конфузности, несвестице, опште слабости и малаксалости, грчева, главобоље, изразито топле и суве коже, неопходно је што пре прећи у охлађен простор, попити неколико гутљаја воде, раскомотити се и ставити хладне облоге. Уколико симптоми дуго трају или су неуобичајени неопходно је потражити лекарску помоћ.
Иначе, Завод за јавно здравље Пожарeвац контролише квалитет воде за купање на основу захтева и потписаних уговора. У граду Смедереву контролишу се базени Спортског центра Смедерево (велики и мали). У Подунавском округу контролише се квалитет воде за купање у “Вода Синђелић-огранак терме Кисељак” у Смедеревској Паланци ( велики и мали базен), у Туристичко – спортском центру Велика Плана (контролише се велики базен) и у Етно Селу у Великој Плани, где се контролишу се три базена.
-Динамика узорковања је један пута недељно, по Правилника о здраваственој исправности базенских вода. У свим испитиваним узорцима вода из базена за купање била је исправна, а то значи да је безбедна за здравље и да се препоручује за купање и рекреацију. На купалиштима Дунав Југово и Шалиначко језеро динамика узорковања је један пут месечно у јуну, јулу и августу. По последњем узорковању у јуну месецу купалишта Шалиначко језеро и Дунав Југово била су исправна за купање, уз препоруку за туширање после купања – истиче др Ана Јовановић.
Здравствени проблеми који могу да се доведу у везу са купањем и пливањем су: коњуктивитис, упала ува, прехладе , кожне болести (гљивичне болести, алергије, шуга), пролив, жутица, сунчаница, топлотни удар, вирусни менингитис, тренутни срчани застој, повреде, утапање. Већина здравствених проблема може да се избегне ако се купачи придржавају основних препорука у вези са купањем.
Основна препорука купачима је да расхлађење у топлим летњим данима потраже у базенима и купалиштима у којима су контролисани квалитет воде за купање и који имају хигијенски исправну воду за купање, уз придржавање основних санитарно – хигијенских мера. Треба, наиме, избегавати купање ако је особа прехлађена, има цревне тегобе, ако је купач много гладан, непосредно након обилног оброка, ако је особа алкохолисана или под дејством наркотика и ако има неке гнојне промене на кожи. За купаче на базенима обавезно је туширање и пролазак кроз дезинфекционо средство, тзв. дезо баријеру, пре уласка у базен, а за купаче на купалиштима обавезно је туширање након купања. Битно је да купачи уносе доста течности током сунчања, најбоље је да то буде вода или лимунада, а не газирани напици и да заштите главу од директног дејства сунчевих зрака.