Успешно завршен четврти по реду позоришни фестивал „Театар у тврђави“

Завршен је и овогодишњи фестивал „Театар у тврђави“, који је нови бренд престонице српске деспотовине, Смедерева, а уједно и целе Србије. Смедерево, које је и покровитељ овог фестивала, ове године је организовало четврти фестивал по реду, у трајању од пет дана.
Посетиоци овог фестивала нису морали да путују сатима до европских дестинација да би се нашли у аутентичном амбијенту, већ су имали прилику да под отвореним небом уживају у квалитетном позоришном репертоару, на обали Дунава, где је некад био смештен двор деспота Ђурђа Бранковића. До овог дивног градa који је понудио богат и занимљив програм за љубитеље позоришта, потребно је само сат времена од престонице.
Публика је од прве вечери била одушевљена, па су карте биле распродате и за све наредне дане.
Фестивал је отворен спектакуларним извођењем мјузикла „Виолиниста на крову“, који су спремили Српско народно и Новосадско позориште. Балетска трупа и оперски ансамбл су први пут под отвореним небом показали своју уиграност и позитивну енергију, коју су пренели и на публику.
Такође, посетиоци су били у прилици да виде још један мјузикл, под називом „Вилинска заврзлама“, у ком су уживали и деца и одрасли. Мјузикл су изводили глумци „Хаппy тхеатре“ из Београда. Поред два мјузикла на програму се нашло још три представа, које су припремили позоришта из различитих градова Србије.
Трећег дана фестивала, врањско позориште „Бора Станковић“ одиграло је представу „о некадашњим људима у данашњем свету“, под називом „Ружа увела“, док се наредног дана, публици представило Шабачко позориште и Итака арт центар из Инђије, изведбом Шекспировог класика, „Перикла“. Занимљиво је да се овај љубавно- авантуристички комад по први пут извео у српској позоришној продукцији.
„Театар у тврђави“ затворило је Крушевачко позориште, комедијом „Буздован“, која је такође позната и као „Комедија о љубави капетана Николе Ивулића“.
Овогодишњи фестивал био је ревијалан, без такмичарског карактера. Довољна награда глумцима, као и самим организаторима била је присутност публике, која је позитивно реаговала на разноврстан програм фестивала.
Смедерево, задовољно четвртим одржаним „Театром у тврђави“, засигурно ће се потрудити да и наредни фестивал не изневери очекивање старих и бројних будућих посетилаца.