Филипове минијатуре

У галерији Центра за културу Смедерево у петак 14.07. је отворена прва самостална изложба младог уметника Филипа Стевића под називом “Минијатуре на врху оловке”.

Сви посетиоци ове занимљиве изложбе моћи ће да виде фигуре настале обликовањем графита малих димензија. Дела су настала употребом хируршких скалпела, уз помоћ разних игала али и алатом који је млади Стевић направио како би што прецизније реализовао своје идеје.
“Почео сам да се бавим овом врстом уметности пре две године када сам на интернету видео радове Далтона Гхетта. Покушао сам да урадим нешто слично, видео да ми иде и наставио. Време рада варира од детаља и оно може бити од два сата до два дана. Радове израђујем разним хируршким скалпелима, иглама и алатом који сам сам правио.” каже Филип.
Прва изложба на којој је учествовао била је групна изложба у атељеу “Валер” за ноћ музеја, када се публици представио својим првим радом под називом “Виолина”. Ово му је прва самостална изложба и посебно је захвалан Центру за културу и општини града Смедерево на реализацији исте.
“Још као мали почео сам да скупљам ситне играчке и мислим да се ту родила љубав према раду и игри са разним минијатурама. Урамљивање радова за изложбу је трајало месец дана и представљено је њих 30. Захваљујем се Милану Ранковићу на помоћи око поставке радова. Поздрављам и Јасенка Ђорђевића, ментора из Тузле, који ме свакодневно бодри и тера да будем што бољи у овоме.” закључио је Стевић.
Филип, ученик средње школе „Деспот Ђурађ“ из Смедерева. Планира да се даље усавршава на захтевнијим радовима и упише ликовну академију.
Изложба ће трајати до 23. јула.