Послеревизиони извештај – све предузете мере у основи задовољавајуће

ОДРЖАНА ДЕВЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

Одборници градског парламента на последњој седници разматрали су више значајних тема, а најважније биле су из области финансија. Усвојени су други ребаланс буџета града за ову годину и извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна и правилности пословања за 2015. годину, са послеревизионим извештајем о мерама исправљања. Разматрани су, такође, предлози аката из области пољопривреде, планирања и изградње, рада установа чији је оснивач град, и друге значајне теме.

Другим овогодишњим ребалансом утврђен је ниво буџетских средстава од три милијарде 673 милиона динара, и у односу на претходни средства су номинално повећана за 71,4 милиона динара. На приходној страни најзначајније измене односе се на повећање средстава по основу трансфера из републике.
-Она су по претходној одлуци утврђена у износу од 536,9 милиона динара, а овим ребалансом се повећавају, тако да би укупна трансферна средства из републике која очекујемо до краја буџетске године требало да износе 558,8 милиона динара. Главни разлог за повећање ове категорије прихода садржан је, пре свега, у уговору између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Града Смедерева, којим су одобрена наменска средства у износу од 21 милион 870 хиљада динара за категорију избеглих и интерно расељених лица. Та средства расподељују се у четири наменске категорије, а подразумевају мере за побољшање општег положаја избеглих и интерно расељених лица – рекао је, између осталог, Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за ресор финансија, образлажући предлог одлуке.
У делу расхода, додао је Стошић, планирано је да се за проширење капацитета Предшколске установе Наша радост утроши 27,5 милиона, док је 30 милиона динара опредељено за обезбеђивање трајног смештаја за породице које ће бити исељене из Језавске улице, због изградње новог индустријског колосека. Текућа буџетска резерва смањена је са 30 на 15 милиона, а средства за медије увећана за 19 милиона динара.
Друга тема – извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета града и правилности пословања за 2015. годину, са послеревизионим извештајем о мерама исправљања, побудила је поприлично интересовање код одборника, а Славиша Стошић у уводном излагању подсетио је најпре на хронологију догађаја.
-Почетком 2014. године у Србији је доношењем новог закона дошло до реформе буџетског система, а Град Смедерево успео је да у значајној мери испрати све потребне измене. Државна ревизорска институција извршила је почетком 2016. године ревизију, која је практично трајала целу календарску годину, а у свом извештају од четири могућа мишљења (позитивно, мишљење са резервом, негативно мишљење и одустајање од давања мишљења) дала је „мишљење са резервом“. Притом је наведено и да је документација била веродостојна, те да извештаји осликавају реално финансијско стање у Граду Смедереву закључно са 2015. годином – рекао је Стошић
По његовим Стошића, Државна ревизорска институција констатовала је у основном извештају и одређене неусаглашености и неправилности и дала оставни рок од 90 дана за подношење тзв. одазовног извештаја и отклањање уочених неправилности.
-Град Смедерево је у законском року доставио одазовни извештај, извршена је ревизија одазивног извештаја, а 16. маја достављен нам је послеревизиони извештај Државне ревизорске институције у коме су дате одређене оцене у односу на предузете мере. Од три могуће оцене (задовољавајућа, делимично задовољавајућа и незадовољавајућа) Државна ревизорска институција дала је „задовољавајућу“ оцену за усаглашавање уочених неправилности. Дата је и оцена „делимично задовољавајућа“, а односи се на неколико активности које су у процесу, као што су функционисање сеоских месних заједница и третирање и коришћење средстава самодоприноса, или легализација и упис јавне својине. Мислим да је јако добро да је Државна ревизорска институција изабрала за ревизију пословања Град Смедерево у другој години примене реформских закона, је је то била и прилика да се реално сагледа како и на који начин се код нас примењује сет прописа реформе буџетског система. Све предложене мере су, што је најважније, углавном реализоване – објаснио је Славиша Стошић.
Градоначелница др Јасна Аврамовић, обратила се затим одборницима, али и грађанима Смедерева као извршилац буџета, јер, како је рекла, грађани имају право да знају где се и како троши њихов новац.
-Могу да вам кажем да сам јако поносна на службе које су радиле буџет, како су га планирале и реализовале. Поносна сам, јер ни један град у Србији до сада није добио позитивно мишљење Државне ревизорске институције, а ми ћемо се трудити да у следећој ревизији будемо још бољи и можда добијемо позитивно мишљење. Смедерево је први град који је Државна ревизорска институција контролисали после доношења новог Закона о буџетском систему. И могу да вам кажем да смо ми у 2016. години, док је вршена ревизија, много тога већ урадили. Што се тиче прекршајних пријава, ја сам их као извршилац буџета добила, и то нити кријем, нити се стидим, а нити секирам. Не секирам се из једног основног разлога, јер новац нико није однео кући, јер су прекршаји процедуралне природе, а за сваку прекршајну пријаву, ако се докаже на суду, одговараће се – истакла је др Јасна Аврамовић.
Она је, такође, детаљно објаснила на шта се све односе прекршајне пријаве. Како је рекла, 2012. године прекршај је учињен због одлука претходног градоначелника око коефицијената за плате запосленима у Градској управи. Друга замерка односи се ангажовање трећег лица ради рационализација радних места у Градској управи, јер начелници одељења, „болећиви“ према својим колегама, нису хтели сами да направе рационализацију, него су тај посао препустили овлашћеним агенцијама. Један од прекршаја тиче се спорта.
-Пошто су поједини спортски клубови ушли у виши ранг такмичења, а било је мало времена за нови конкурс, Градско веће је у складу са Правилником о финансирању спорта и претходним конкурсом донело одлуку да тим спортским друштвима сразмерно рангу повећа апанажу. Ми смо, међутим, на препоруку Државне ревизорске институције, већ ове године умањили средства спорту за тај увећани износ крајем 2015. и на тај начин исправили учињену грешку. Следећи прекршај односи се на раднике Телевизије Смедерево којима смо из текуће буџетске резерве дали заостале заслужене плате, у тренутку када локалне самоуправе више законски нису могле да буду оснивачи медијских кућа. Према томе све што смо урадили, а за што смо добили прекршајне пријаве, стојимо иза тога, и за све што смо се огрешили платићемо новчану казну, како ја тако и сви други који су начинили прекршај. Грађанима желим, такође, да кажем да ни један динар нико није однео кући и несврсисходно потрошио. Ако је грех дати човеку плату и обезбедити му егзистенцију, нека то буде наш грех – истакла је др Јасна Аврамовић.
Говорећи о ребалансу буџета, градоначелница Смедерева обелоданила је да град планира изградњу још једне производне халe од 14 хиљада квадрата, у којој би се запослило још 1500 радника, те да ће шине из центра града коначно почети да се измештају.
– Планирали смо 57 милиона да по новом Закону о становању обезбедимо људе који станују на потезу „тријангле“, односно Језавске улице, јер ова држава усвајањем тог закона не жели да ствара бескућнике. Једноставно наша је обавеза да им обезбедимо или експропријацију земље, или обезбедимо стамбени простор уколико немају никакву алтернативу где би могли да живе када им се куће сруше. До фебруара они морају да буду исељени, јер ће изградња индустријског колосека почети из Годоминског поља, а са његовим завршетком ствара се услов за уклањање пруге поред Тврђаве и измештање Железничке станице. То је нешто најлепше што нам се може десити, јер Смедеревци на то чекају пола века. Све остало је даље усаглашавање са законом. Овим ребалансом опредељена су и средства и за комасацију која није рађена 20 и више година, а први део односи се на Шалинац, Кулич и део Смедерева. Конкурисали смо за комасацију и за остала села, пре свега на моравском правцу, у жељи да омогућимо пољопривредницима да имају боље услове за производњу. Предвиђена су, наравно, средства и за нове њивске путеве, канале, уопште за сређивање терена. Дуго смо били без медија, у међувремену смо добили Телевизију КЦН-Исток – студио Смедерево, Наш глас се поново вратио на киоске, па је ред да повећамо и средства за информисање – рекла је градоначелница Смедерева.
По њеним речима, на данашњи дан (20. јул) стање на буџету је милијарда 520 милион, а до краја године очекује се прилив од близу три милијарде.
-Трудићемо се да реализација буџета буде што боља, а то је заслуга оних који се запошљавају. На евиденцији НСЗ на дан 1. јул имали смо 7700 незапослених, а почетком године 8000. Оно што смо планирали реализујемо, аплицирали смо и добили средства из донација за изградњу канализације у ромском насељу Мали Кривак, чиме се решава и проблем подземних вода околних делова Индустријске зоне, као и за пројекат отворени и затворени базен на потезу Марине. Крећемо у имплементацију та два пројекта. Добили смо, такође, новац за реновирање амбуланте у Коларима и школе у Бадљевици, а опремиће се и простор амбуланте и вртића у том селу. Имамо још четири породице расељене које живе у насељу ОРА Радинац, па и тај проблем планирамо да решимо. Овај град сваке године иде напред, много тога се инфраструктурно ради и гради – нагласила је др Јасна Аврамовић.
Јасна Аврамовић најавила је и реализацију других пројеката, међу којима су изградња кинеско-српског индустријског парка, а након измештања индустријског колосека из центра града изградња плаже на Дунаву.
-Донели смо и одлуку да купимо земљиште Војске Србије која се налази преко пута храма Светог Луке на Царини, јер на тој локацији планирамо да у сарадњи са Министарством здравља изградимо Клиничко-болнички центар од неких 40 хиљада квадрата. То је велики посао у који смо кренули, а први корак је прибављање земљишта у власништво града. Пројекат који постоји биће дорађен и усаглашен са новим технологијама, а постојећа болница прерашће у савремени Дом здравља са још квалитетнијом примарном здравственом заштитом – рекла је градоначелница Смедерева.