Строжи услови за виђање деце и бројније обезбеђење

ЦЕНТРИ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД УБУДУЋЕ БЕЗБЕДНИЈИ:

Двоструко убиство мајке и четворогодишњег детета, пред Центром за социјални рад у Раковици, отворило је бројна питања у српској јавности. Захваљујући  ПР служби Полицијске управе у Смедереву, објављујемо извештај о активностима након састанка у Влади и формирања националног Савеза за спречавање породичног насиља.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је поводом убиства испред Центра за социјални рад у Раковици, да ће тражити најоштрију казну за починиоца и најавио да ће држава одмах предузети одређене мере како би смањила ризик од оваквих несрећа. Стефановић је након хитног састанка са министарком правде Нелом Кубуровић и министром за рад, запошљавање и социјалну политику Зорaном Ђорђевићем, истакао да ће се у најскорије време у близини центарa за социјални рад повећати број полицијских патрола, као и да ће у тим установама бити повећан број радника физичко – техничког обезбеђења и број запослених.
Према његовим речима, у складу са законом, биће пооштрени услови које неко треба да испуни како би виђао дете у Центру за социјални рад. „Размотриће се доношење неке врсте прописа, према коме ће особа која има право на виђање детета морати да прође одређене комисије, чији би задатак био да утврде и процене подобност те особе и начин на који ће се виђање организовати“, рекао је министар полиције. Министaр Ђорђевић је навео да је издао налог инспекцији да испита да ли је било пропуста у овом случају. У наредним данима, како је рекао, Министарство ће донети одређене мере у циљу повећања безбедности установа социјалне заштите и установа за збрињавање старих лица.
Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће бити усвојена одлука о формирању Савета за спречавање насиља у породици, чији ће чланови поред ње, бити министри Стефановић и Ђорђевић, али и остали органи који поступају у случајевима насиља у породици. „Циљ савета биће да се предузму одговарајуће мере како би се спровела боља координација свих органа који поступају и примењују Закон о спречавању насиља у породици и да се благовремено исправе његови недостаци, уколико се покажу у пракси“, рекла је министарка правде.