Малина(Rubus idaeus)

Малина (лат.- Rubus idaeus) је биљка породице Rosaceae. Позната је од давнина као лековита биљка. Зову је још и химбер (од немачке речи -Himbeere).  Постоји легенда која каже да је латинско име малине – Rubus Idaeus – изведено од планине Ида у Турској где су је открили грчки богови и тако јој дали име. У то време малина је коришћена у медицинске сврхе много више него као храна, а бобице нису биле култивисане већ бране у дивљини. Вишегодишњи жбун са усправним, зељастим стаблом. Листови сложени од 3-7 листића. Цветови бели са дугачким цветним дршкама, сакупљени на врховима грана или у пазуху листова у гроздасте цвасти. Плодови су многобројне коштунице које су спојене разраслом, сочном цветном ложом црвене, ређе жуте боје. Малина је трајна биљка грмастог облика. У првој години избију до 2 метра високе младице, које до зиме одрвене. У другој години ове младице разграњују се, цвату и доносе плод. Стабљика је округла и обрасла чекињастим бодљама. Листови су непарно перасти, састављени од 3 до 5 листица који имају дугачку петељку. док су листови са стране скоро седећи на петељци. С горње стране листови су светлозелени, а с доње стране покривени густим длакама. По рубу су пиласто назубљени. Цветови су беле боје и правилни,. Плод је црвен и сочан, налик купини; има угодан мирис и сладак укус. Листови, такодје, лепо али слабије, миришу..
Врсте:
Укрштањем и калемљењем добијено је више сорти, а познати називи су: малина, црвена јагода, црвена купина, планинска малина, питома купина…Сорте малине (црвене малине) могу према важности да се поделе на следеће групе:
1) сорте малине за производне засаде: Виламет (Willamette), Микер (Meeker), Градина, Молинг експлоит (Malling exploit);
2) перспективне сорте малине: Чилкотин(Chilcotin), Чиливок (Chilliwack), Комокс (Comox), Хајда(Haida), Нутка (Nootka), Скина (Skeena), Титан (Titan), Тјуламин (Tulameen) и Маски(Matskyue), двородна сорта Отем Блис (Malling Autumn Bliss).
100 грама малине садржи 52 калорије те се тзбог тога свртстава у једне од најквалитетнијих нутриативних препарата.
Лековито дејство:
Плод малине у себи садржи:  беланчевине, биљна влакна, биофлавоноиде,витамин Ц, витамин Е, витамине Б, глукозу, етерична уља, органске киселине (лимунску, салицилну, елагинску и јабучну), пектин, пентозу, пентозан, протеине, сахарозу, танине, флаванол, фолну киселину И фруктозу.
Плод има јако антиоксидантско и антиканцерогено дејство. Пошто плод малине у себи садржи доста лековитих материја и јаког је антиоксиданског дејства, делује повољно на организам: јача имунолошки сyстем, као диуретиц, код авитаминозе, код шерене болести , код проблема са јајницима, код болести уста, грла и плућа, код нервозе, код повишене температуре код проблема са јајницима (чај), код дијареје, на болести (инфекције) коже ,на смањење ризика од канцерогених обољења, нормализује крвну слику, побољшава крвну слику, побољшава циркулацију.
Занимљивости:
Лист малине се практично користи само у народној медицини за испирање усне дупље код упале њене слузокоже, код упале ждрела и код дијареје. Улази у састав многобројних мешавина за лечење обољења кардио-васкуларног, желудачно-цревног система, менструалних и хормонских поремећаја и авитаминоза. Такође улази у састав мешавина за тзв. пролећно чишћење крви. Лист малине може да замени неке чајеве, као што су индијски, грузијски и руски. У многим земљама се плод користи у научној медицини као средство за избацивање течности, код дијареје и екцема. Екстракт из плода делује против вируса. Поред тога он активира панкреас на лучење инсулина, па тиме снижава шећер у крви. Користи се и у прехрамбеној индустрији. У последње време се истражује деловање малине на малигне ћелије. Установљено је да елагинска киселина, које има доста у малинама, спречава умножавање ћелија рака. Превентино и сузбијајуће дејство има и плод и чај од лишћа малине (и другог јагодичастог воћа: јагоде, купине и др.). У терапији малигних обољења малине нису лек и не могу да га замене, али су добра заштита од тих болести.
Припремила:
Саветодавац Славица СтојкићПССС Смедерево