Систем је стар, али може да се побољша

ДОТРАЈАЛА И НЕАДЕКВАТНА ИНФРАСТРУКТУРА ПОСЛЕ СВАКЕ ВЕЋЕ КИШЕ У СМЕДЕРЕВУ НАПРаВИ „ПОТОП“:

Градоначелница Смедерева, др Јасна Авравмовић одржала је четворосатни састанак са руководством ЈКП Водовод са циљем да се коначно успостави боље одржавање канализационих шахти и спречи плављење градских улица за време олујних непогода у летњем или већих падавина у пролећним и јесењим месецима.

Након олујног невремена које је почетком прошле недеље захватило Смедерево, поновили су се призори на које смо, на жалост навикли јер свака већа киша, у центру града направи прави потоп. На пар сати тада, као да све мора да стане, у појединим деловима града накупљена вода прави поприличне проблеме, јер је немогуће кретати се како пешачким стазама, тако и неким деоницама на коловозу.
Истовремено, друштвене мреже преплаве снимци грађана који сведоче о овом, вишедеценијском проблему у Смедереву – атмосферској канализацији која у тим, „критичним“, најнижим деловима града не може да прими велике количине падавина.
За некога са стране снимци на којима се, вода која куља из отвора под притиском поиграва поклопцима шахтова као да су од лаганији пера, можда и јесу „атрактивни“, али за Смедеревце ово уопште није наиван проблем. Сви већ знамо – наш град „лежи на брдима“, центар је у најнижим тачкама, када из облака крене да сипа непрестано и снажно, не треба више од пола сата да се „потоци“ из свих виших делова града сјуре – у центар. И ту настаје већи или мањи потоп, зависи од тога који је део центра у питању.
Овога пута, градоначелница је након таквог последњег догађаја, организовала хитан састанак са свим надлежним службама и руководоцима у смедеревском Водоводу, предузећу које је задужено за одржавање те канализационе мреже.
Након контроле рада екипа Водовода на терену, др Јасна Аврамовић је са руководством тог предузећа о овој теми разговарала током – вишесатног састанка. Том приликом наложен је појачан рад и приправност свих надлежних служби како се не би поновила ситуација од пре неки дан, када након олује, а због велике количине кише, шахтови нису могли да прихвате сву воду.
Систем очигледно јесте превизиђен, када је реч о потребама данашњег времена, у граду који се вишеструко изградио и проширио у односу на деценије када је та инфраструктура постављена. Али, по свој прилици има простора да се чак и такав учини ефикаснијим, пре свега редовим чишћењем и одржавањем.
Зато је договорено је да се дневно чисти 50 шахтова. Такође, три екипе радника, кренуле су на додатну обуку за коришћење специјалног возила за чишћење шахтова.
,,Интерес грађана нам је на првом месту,, – изјавјила је градоначленица Јасна Аврамовић, након састанка у Водоводу и додала: Знамо да то није проблем од данас, да траје деценијама, знамо да је реч о томе да постојећа инфраструктура не може у свему да испрати потребе садашњег града, уважавамо сваку аргументовану и конструктивну критику и предлог грађана, али верујем да има простора да се овакво стање побољша. Такође, позивам оне који само критикују да би критиковали, да ураде нешто за свој град и следе пример својих суграђана који то чине – поручила је др Јасна Аврамовић.
Да је интерес грађана на првом месту, слажу се и у ЈКП Водовод који, како поручује директор, Срђан Стојковић, у оваквим тренуцима улаже све напоре за превазилажење проблема.
Постоје критична места у појединим деловима града и највећи акценат посвећујемо томе. Наравно, по позиву и сазнању интервенишемо и на осталим локацијама. Такође, јавља се често проблем у таложењу лишћа, флаша, пластичних кеса и других објеката које вода наноси на решетке сливника који онемогућавају одвођење кишнице. У тим тренуцима долази до, како ви кажете, накупљања воде на коловозе и пешачке стазе. Тада очистимо или отворимо сливну решетку и брзе евакуишемо воду.
Један део проблема је и што је фекална канализација димензионисана за одвођење санитарно отпадних вода, а не вода са кровова, платоа и слично. Тада је знатно повећан проток кроз цеви и онемогућено је правилно функционисања дела система. Овај проблем ћемо решавати са надлежним службама уз разумевање од стране грађана да фекалну канализацију не могу да користе за одвођење атмосферских вода.
Чишћење атмосферске канализације се изводи свакодневно по плану, на месечном нивоу, који је конципиран према оптерећености система и динамици радова. Чишћење се изводи са надзорним органом који контролише радове. ЈКП Водовод Смедерево, је у претходном периоду, набавило специјално возило, којим се чисте „тачкасти“ сливници, сливне решетке и канализациони шахтови. Овим возилом повећаће се учинак чишћења, тако да ће се превентивно деловати на могућа загушења и тиме спречити изливања атмосферске воде.
Данас се изводи обука радника како бисмо повећали ефикасност рада специјализованог возила. Број очишћених сливника зависиће од капацитета возила, временских услова, текућег одржавања, али сигурно ће бити већи од планова у претходном периоду.
Проблем је евидентан, постоји доста година, али у сарадњи са локалном управом, решаваћемо исти како бисмо у наредном периоду смањили проблеме који настају услед јаких падавина – каже Стојковић за Наше новине.