На преко 40 °C колабирају и млади

ЕКСТРЕМНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ „ОБАРАЈУ“ БЕЗ ОБЗИРА НА СТАРОСНУ ДОБ:

Колапси пацијената, како на јавном месту, тако и код куће и један случај дављења који се на срећу, ипак окончао без трагичних последица обележили рад смедеревске Хитне помоћи током највећих врућина.

За недељу дана најјачег топлотног таласа, било је 603 прегледа у амбуланти Хитне помоћи и 155 излазака на терен. У просеку, три до четири колапса на јавном месту дневно.
Статистички посматрано, поменути број интервенција не одскаче много од других месеци када је реч о раду Хитне, реч је само о неколико процената више пацијената, али се на високим температурама мења патологија:
Наиме, најчешће се у летњим месецима догађа да се код особа које иначе пате од високог крвног притиска, спусти услед већег знојења и губљења течности из организма, а они уз то наставе да узимају терапију за снижавање притиска што има лоше последице. Када се томе додају високе температуре, умор и исцрпљеност, стање се додатно погорша. У ноћним сатима пак овога пута нисмо имали такве случајеве, само је један забележен пре пар дана. Иначе, колапс драматично изгледа, али на срећу, лако се решава. Неретко је са свега пар минута, док наша екипа дође, пацијент у много бољем стању. Инфузија или понекад само хлађење буде довољно јер се пристисак релативно брзо нормализује. У сваком случају, ми такве пацијенте ипак доведемо до амбуланте да се уверимо да је све у реду – објањава др Јовица Филиповић из Хитне помоћи смедеревског Дома здравља, напомињући да је међутим, додатна, отежавајућа околност могућност повреде током пада услед колапса.
У теорији ми сви напамет знамо савете за то како треба да се понашамо у периоду екстремних врућина, али у пракси се очигледно тога не придржавамо. Најчећа грешка коју правимо је:
Мислимо да се то нама не може десити. Сви занемарују и број година и тегобе које имају, високу температуру, сунце које пржи, изађу да одраде неке обавезе, плате рачуне. Постоји разлог зашто лекари најозбиљније поручују: немојте да излазите, нема потребе. Ако баш морате, урадите то раније ујутру или предвече, јер могућност да се тако нешто деси постоји за све. Нису само старији падали у несвест ових дана. Напротив. Генерално то је проблем, млађи или људи у средњим годинама, мисле да су јаки, здрави, прави. Није у томе ствар већ у чињеници да причамо о екстремним условима који никоме не одговарају – додаје Филиповић.
Удар највиших температура је прошао, али нас до краја лета чека још дана са преко 35 степени. Уколико се нађете у ситуацији да сте поред некога коме је то потребно, прва помоћ је да установите да ли особа дише и има срчану радњу. Затим је довољно да је да поставите у лежећи положај, мало подигнутих ногу и да је затим расхладите лепезом, папиром, водом… Убрзо би требало да дође себи, након чега треба наставити са расхлађивањем и додавањем течности. И наравно, сачекати Хитну помоћ.
За лекаре, по правилу у летњим месецима посла има и на купалиштима, а ни ова сезона није прошла без проблема на Шалиначком језеру. Тек стицајем срећне околности, живот није изгубљен.
Имали смо дављеника на Шалничаким багерима. У питању је особа која је мало дуже времена провела на сунцу, мушкарац који по неким наводима узимао и алкохол. Срећом, у тренутку дављења се ту на плажи затекао један младић из Аустрије који је завршио одбуку за прву помоћ па је урадио све што је могло док ми нисмо стигли. Не познајем га, али свакако желим да се захвалим том младом човеку на томе што је урадио, свака част на присебности и реакцији – поручује др Јовица Филиповић.
На крају, суграђане још једном подсећа да постоји разлог због чега треба поштовати препоруке лекара када је реч о купању и расхлађивању. У воду никако не треба ићи ни превише сит ни гладан, а алкохол и дрога такође умањују способност процене, али и самог организма да се прилагоди. Температурна разлика коју наш организам осети приликом преласка са екстремно високе температуре ваздуха, у знатно нижу температуру воде, може да изазове озбиљне компликације кардиоваскуларног и респираторног система, без обзира на то да ли је реч о здравој или особи која има неке тегобе. Јер, крвни судови срца се савим другачије понашају на топлом, а другачије на хладном, уколико оно не стигне да се адаптира може доћи до комликација. Што значи нема залетања и скакања, већ је неопходно да припрема за улазак у воду траје око десетак минута.