Или промене или прети гашење

СА СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА СМЕДЕРЕВА:

Ово сматра део чланства које већ дуже време настоји да промени осамнаестогодишњу праксу рада за коју тврде да је неефикасна, и да при том оставља простора бројним малверзацијама због чега је углед организације опао и велики број пензионера не жели да буде њен део. Ово је само један од детаља са недавне Скупштине Удружења.

Они мало упућенији, а нарочито суграђани у трећем животном добу, последњих година сведоче чињеници да је Удружење пензионера града Смедерева потпуно неприсутно у јавности и да се о активностима које реализује готово нигде, јавно, осим на састанцима чланова не говори. Ситуација је на махове бивала и поприлично бурна јер је дефинитивно да неке од месних организација у склопу удружења сматрају да се приступ, начин рада и комплетан имиџ морају мењати, како би се зауставило евидентно осипање чланова. Из неког разлога, пензионери не виде свој интерес или потребу да буду део тог удружења, или бар не оваквог. Такође, како су раније за наш лист говорили чланови две месне организације, под знаком питања су многе одлуке руководства и неусаглашеност њиховог Статута са неким основним принципима на којима почивају сви документи сличних организација. Отуда не чуди што је и прошле недеље, на Скупштини Удружења, најблаже речено било турбулентно, тим пре што су на дневном реду били финансијски извештаји, а руководство је покушало да заседање води по раније установљеној пракси пуког, формалног усвајања свих тачака без дискусије – како кажу чланови из организација Папазовац и Доњи Град.
На дневном реду нашао се план рада за ову годину и финансијски извештаји за прошлу. Уз констатацију да ће седница морати да буде завршена након два сата (јер је, као што је познато, своје просторије, Удружење изнајмило Црвеном крсту, што је подсетило на стару муку пензионера да немају простор за рад) проблем је настао већ код прве тачке – усвајање записника са прошле седнице. Чиста формалност, рекли би многи али део чланства сматра да се тај документ морао наћи пред свим делегатима, тим пре што није прочитан ни члановима Извршног одбора који су га усвојили пре Скупштине. Уз то се, наводно завршава речима записничара: „Ја не могу више, сад се сви свађају…“ А управо због садржине те расправе, део чланства је веровао да је неопходно проверити шта ће то остати забележено занавек. Испоставило се да већина ипак не мисли тако. Записник у који нису ни имали увида ипак су усвојили. То је био тек почетак набрајања низа пропуста су начињени према мишљењу председника Месне организације Папазовац: Ево какав смо ми материјал добили. Од граматаичких омашки, до тога да не знамо ко се где се налази. Позвани смо у Клуб пензионера, не знам постоји ли то или је ово као што пише на улазу клуб Црвеног крста? Овај позив је само преписан од прошле године. Руководство нас чак није удостојило тога да сачини нови дневни ред, види се да је само оловком преправљено од прошле године. Чак ни назив удружења није преправљен јер је у међувремену промењен. Још важније, по Статуту требало је ову Скупштину одржати најкасније до 15. априла. И шта ми сад усвајамо, план рада године која је прошла? Уз све смо временски ограничени, оволико важних тачки, све треба да се заврши за два сата, а погледајте колико има делегата. А то је тако јер ми овде заправо нисмо нико и ништа. Једина само организација међу градовима у целој Србији која нема свој кутак где може достојанствено да се окупи и ради – казао је Љубинко Ћетковић. Тако посматрано, испоставиће се да су се пензионери непостојеће организације окупили у непостојећим просторијама да усвоје – непостојећи извештај. Јер, иако је био међу набројаним тачкама дневног реда, финансијски извештај се није нашао пред делегатима, већ само мишљење Надзорног одбора о том извештају. При том, уместо да је потписан од стране НО, параф је, као и на сваки документ, ставио председник Војислав Павловић што значи да је практично сам „преконтролисао“ и потврдио свој рад и одлуке о расподели новца, сматрају из МО Доњи град. А Павловића има, на том списку примања, у више наврата. Уз њега се по правилу помиње још свега неколико имена у чему чланови из те организације виде „константну поделу новца искључивом, уском кругу људи блиских самом председнику док праве помоћи најугроженијим пензионерима нема“:
Ово испред нас није финансијски извештај већ извештај НО који има задатак да исконтролише тај извештај који нећемо видети. Још пише да је одговоран секретар Живомир Симић, а извештај правио Надзорни одбор! А потписао председник удружења. То значи да нико није одговоран за ово што се у извештају наводи. Одговара Бели, потпиусје Каја, прави Воја. Ја сам била пријатно изненађена да су приходи ове године били већи па сам се питала како је то наша организација успела. Схватила сам да је од 2013.године 800 000 динара издвојено само за лична примања једне групе људи. Ту сам узела у обзир примања председника, секретара, разних комисија. Одакле људи толико, када од закупа не добијамо толику суму? Е па, морао је да се нашминка овај извештај, да се направи тако да покрије све ове расходе. Тако се 2014. године задњи пут појављује у извештају Посмртног фонда, ставка – пренос позитиван резултат, од милион и 78 хиљада. Тада и никада више тај новац није исказан као нека добит. Шта је са тим? Да ли је он негде на рачуну? Да ли је тај износ кад је разрочен пренет у редовну делатност? И још нешто, где су се крили ови нераспоређени износи од претходних година, по 180 000 динара? Зашто то нигде раније поменуто, могло је да се укључи у укупан приход или да се усмери на други – питала је Добрила Миркајло из Месне организације Доњи град.
На то је добила одговор да се „тако ради већ 18 година“. Ову организацију финансирају људи који користе наше грађевинске објекте, зато је ово специфична организација. Оних милион динара које помињете, то је још пре четири или пет година, када су почеле све оне банке да се умножавају, тада су оне укинуле тих милион динара и ставиле на редован рачун Посмртног фонда – казала је Кадивка Кузмановић, председник Надзорног одбора. Ако се из тог образложења закључује да је и тај пренети новац део 1,5 милиона укупних средстава којима је располагао Посмртни фонд у 2016, онда испада да су ове године, та средства потрошена јер је разлика између расхода и прихода око 44 000 динара. Остало је нејасно да ли то значи да ће толико затећи у каси Фонда ново руководство које се очекује јер је почетком августа постојеће поднело оставке о чему је такође било речи у наставку заседања. Ова за многе изненадна одлука Војислава Павловића и остатка руководства није образложена детаљније, а судећи по току дискусије, том гесту је претходила иницијатива за покретање интерног поступка Дисциплинске комисије против Павловића, а по пријави организација Папазовац и Доњи Град. На све критике и питања председник одговара:
Сви виде да овде замерке имају само месна заједница Доњи Град и Пазовац. А ово је једна од бољих организација у Србији, боља од Плане и Паланке. А шта ти који замерају нама раде? Ништа. Када се за пензионере набављају наминице, они не раде ништа. Они у ствари хоће да разбију ову организацију. Како вас није срамота овако да се понашате? Имају ваљда овде и други мишљење, и други људи гласају, и имају став о томе што се усваја. Свака од ових ставки је прошла Извршни одбор – казао је Павловић.
Извршни одбор је заправо мањина са правом гласа која, тврде саговорници Наших новина, само служи да верификује оно што им се достави. Чак и онда када је то у супротности са Статутом. Јер, како је напоменуо Божидар Живковић, садашњи председник организације из Доњег Града (претходни руководиоци Влада Павловић и Ранко Вишекрунић су смењени уз посебан интерни скандал), према Статуту, новац из Посмртног фонда не може да се троши на накнаде и исплате: Зна се да је управљање фондом ИО поверио седмочланој комисији која је по члану 10 Правилника дужна да сваких шест месеци подноси извештај о раду и финансијском стању Фонда. Овде желим да посебно скренем пажњу на члан 17, у коме се каже да средстава Посмртног фонда, која се воде на посебном рачу, могу користити само за одређене намене. Ни у једној од тих пет тачака, не стоји да се могу троштити на исплаћивање плате функционирима и запосленима у Фонду, а то се чини – рекао је Живковић.
Сви председници знају да је ИО накнадно донео одлуку да се из Посмртног фонда дају средства, пола плате књиговође и остало. Срамота је да сада потежемо то питање, то знају сви предсденици месних организација. Ја имам докуметнацију за све што је спорно, ко хоће нека дође, показаћу иако нисам дужан. Уосталом, тре приче да је секретар одговоран не стоје, секретар није наредбодавац, само извршилац, зна се ко је наредбодавац – одговорио је Живорад Симић, секретар удружења. Иначе, укупан приход Удружења на годишњем нивоу износио је нешто преко 2 милиона динара, при чему су у ту суму ушли и приходи од трошкова за комуналије закупаца (Црвени крст, Карате клуб и играоница Супер кидс) док је реални приход по том основу 700 000. Савез пензионера је донирао 91 000, а стовариште Мињон 100 000. Од те суме за различита примања и накнаде појединцима исплаћено је више од 450 000 динара.