Све ће бити спремно са становишта безбедности и функционалности

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ГРЕЈАЊЕ СМЕДЕРЕВО ИЗМЕЂУ ДВЕ ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ

За разлику од многих грађана који још увек не размишљају о хладним зимским данима и грејању, летњи период је време када за запослене у ЈП Грејање нема предаха, јер је у току ревитализација опреме и постројења у оквиру припрема за нову грејну сезону. Ради се пуном паром, а ремонтне активности су у завршној фази, упркос екстремно високим температурама које су донекле успориле, али никако зауставиле амбициозне планове. Летњи период пословодство предузећа искористило је и за друге активности, првенствено да покрије трошкове из претходног периода, али и покрене неке нове пројекте. У свему томе радује и податак да је проценат наплате рачуна за грејање константан, а најбоље платише су, зна се, пензионери.

Период између две грејне сезоне ЈП Грејање Смедерево користи за редовни ремонт постројења и ревитализацију топлотних извора, како би се се обезбедила сигурност у испоруци топлотне енергије. Од прилично амбициозног плана није се одступало и до сада је реализовано негде између 60 и 65 одсто планираних ремонтних радова, како унутар погона, тако и на дистрибутивном систему.
-Од седам планираних до сада смо ремонтовали пет котлова, а у току су припремни радови за преостала два. Расписан је тендер за санацију дела топловода у котларници „Београдска банка“, изабрали смо добављача и очекујемо ових дана потписивање уговора и почетак реализације тог посла. У питању је деоница код зграде Шах клуба, на правцу за Нушићеву 5 и 8. Завршен је јавни тендер и у току су припреме за потписивање уговора (по добијању сагласности оснивача) и почетак реализације увођења СКАДА система у преостале четири котларнице у граду ( Папазовац, Сењак, Дуд и Центропром ). Ми смо тај посао завршили у више од 50, а ове године у плану је још 20-ак топлотних подстаница, чиме ће бити заокружен комплетан систем централног надзора и праћења рада топлотних подстаница за системе који раде у индиректном режиму. То се показало веома успешним, наши корисници осетили су бољитак након уградње аутоматике и стартовања рада под надзором, и то задовољство, ако тако може да се каже, нису крили. Зато смо и одлучили да ове године завршимо тај посао, а једино што нећемо моћи да урадимо јесу котларнице Парњача и ЈНА. Оне су најстарије у граду и раде у директном режиму, па због тога морамо претходно да их реконструишемо и модернизујемо топлотние подстанице, а тек потом да их уведемо у систем централног надзора.
Посебно бих истакао да смо у циљу уштеде уложили непуних милион динара у уградњу опреме за уштеду електричне енергије, односно компензацију реактивне снаге, тако да очекујемо 10 до 15 одсто уштеде на рачунима за електричну енергију – прича за Наше новине Владимир Кулагић, директор ЈП Грејање Смедерево.
Поред реализације плана ремонтних активности и припрема постројења за наредну грејну сезону, пословодство предузећа улаже напоре да покрије и све трошкове из претходног периода.
-У томе смо коначно успели крајем јуна. Немамо неизмирених обавеза, осим кредитног задужења према АИК банци за кредит који смо узели крајем прошле године за потребе текуће ликвидности. Немамо краткорочних обавеза према добављачима, редовно измирујемо сва њихова потраживања за испоручену опрему у процесу ремонтних активности.
Што се тиче енергента очекујемо да у наредну грејну сезону уђемо са пристојним залихама мазута у резервоарима и благовремено стартујемо са грејањем 15. октобра када званично почиње наредна грејна сезона.
Према најавама метеоролога очекује нас нешто блажи октобар, али видећемо да ли ће се прогнозе остварити. Претходна грејна сезона била је дуга и исцрпљујућа, потрошили смо рекордну количину мазута, али, ето, успели смо све да санирамо, да подмиримо трошкове и прилично стабилно уђемо у припреме, а надам се и у нову грејну сезону – додаје Кулагић.
Ове године, подсећа Владимир Кулагић, расписан је тендер и потписан уговор са НИС-ом за враћање мазута Дирекцији за робне резерве, а у ЈП Грејање сада очекују сагласност Дирекције за допрему почетних количина мазута за август.
– У НИС-у постоји реалан проблем са смештајним капацитетима, тако да не могу да приме сву количину робе коју би топлане могле да врате у овом тренутку. У сваком случају ми смо послали захтев да нам одобре повраћај одређених количина робе и сада очекујемо одговор. Намера нам је да вратимо највише колико можемо у овом тренутку, а обавезе нису мале, износе преко 3.500 тона које треба вратити до краја октобра 2018. године. Очекујем да ћемо успети ту обавезу да преполовимо и уједно договоримо одлагање повраћаја остатка позајмљеног мазута и пролонгирање рока потписивањем анекса уговора. О томе смо већ разговарали на нивоу Удружења топлана и надам се да ћемо имати разумевања од стране Републичке дирекције за робне резерве.
Наплата дуговања корисника услуга одвија се устаљеним током, а проценат је на нивоу за 2016. годину – изнад 80 одсто. Како каже Владимир Кулагић, идеално би било да сви корисници услуга редовно плаћају рачуне за грејање, што је тешко изводљиво, а тежња је да проценат наплате премаши 90 одсто.
– Ми у сарадњи са судским извршитељима, јер морамо тако, успевамо прилично добро да наплатимо потраживања. Наравно, најтеже је са најсиромашнијим слојевима становништва, али ту покушавамо да потписивањем споразума о отплати дуга, чак и на више од годину дана, помогнемо нашим најсиромашнијим суграђанима. У сваком случају тренд наплате је позитиван, а проценат константан. Надам се да ћемо успети да га одржимо и – повећамо. Пензионери су, желим то да нагласим, и даље наше најбоље платише, а свима који редовно плаћају рачуне дајемо попуст од пет одсто, уз услов да не постоји претходни дуг. Навикли су наши корисници на овај попуст, значи им и користе га – истиче Кулагић.
Цена грејања неће се мењати до краја године, иако је дошло до раста цене нафте на светском тржишту. Остаје нада да у наредном периоду неће бити великих поремећаја на тржишту, јер би то свакако утицало на редовност и квалитет испоруке енергената.
-Управо зато наше тежње усмерене су и на рад на пројектима конверзије постројења са фосилних горива на биомасу, односно прелазак са мазута на дрвну сечку, како би зависност од увоза нафте и неизвесност око цене на тржишту смањили у мери у којој је то могуће, коришћењем сопствених извора енергената. Надам се да ћемо и у том делу да направимо помак. Разговарамо о томе, радимо пројекте, конкуришемо за средства и очекујемо да пет или шест наших котларница уђу у програм Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, како би у некој скоријој будућности, за годину или две, успели да више од 50 одсто наших капацитета конвертујемо са мазута на биомасу – дрвну сечку, и на тај начин, у првом реду, заштитимо нашу животну средину, а такође смањимо неизвесност око снабдевања енергентом. На тај начин уштедећемо и одређена средства за нова улагања, даљи напредак и развој, а тиме и побољшање квалитета услуге коју пружамо. Крајњи циљ нам је, наравно, да цене грејања буду што ниже, а самим тим веће задовољство корисника наших услуга – наглашава Владимир Кулагић.
Директор ЈП Грејање је указао и на још једну изузетно важну област – повећање енергетске ефикасности стамбених објеката. У тој области, жаргонски речено, лопта је у дворишту станара – корисника услуга.
-Скупштине станара, поготово после доношења новог Закона о одржавању стамбених зграда, морају саме да се организују, а на нама је да им помогнемо колико можемо. Не финансијски, јер је то немогуће, али на све друге начине – да. Скупштине станара треба да се организују, прикупе средства, потраже добре кредитне линије и извођаче радова најпре за замену своје столарије, а онда и за изолацију објеката где живе. На тај начин оствариће значајне уштеде и у потрошњи енергената, а, дугорочно гледано, повратити сва улагања. Довољно је позитивних искустава у нашем окружењу и мислим да у том погледу више нема недоумица код наших суграђана.
У раду свих топлана, па и смедеревске, веома важна је и сарадња са ПУ Топланe Србије. Наш саговорник истиче да је Управни одбор Удружења задовољан радом топлана у Србији, те да није било већих проблема претходне грејне сезоне, иако је била дуга и тешка. -Одговорили смо захтевима наших корисника, а Удружење је помагало тамо где је било потребно. У овом тренутку највећу помоћ Удружења имамо у припреми правилника и уговора, у свему што је неопходно учинити, а што закон налаже. Рецимо, у периоду између две грејне сезоне дефинисали смо Правилник о искључивању корисника са топловодне мреже, односно критеријуме и начине реализације таквих захтева, усклађене са Законом о планирању и изградњи и Законом о заштити потрошача. То је једна озбиљна и прилично сложена тема. Захтева за искључење има, не у толикој мери код нас у Смедереву, што је добро, али у неким градовима је тај тренд све присутнији. Да ли је разлог то што људи купују станове, па у њима не живе, или наследе стан, па га не користе, мање је важно. У сваком случају тај проблем постоји и мора адекватно да се реши, како не би била оштећена ни једна страна. Нама је веома важно, у ситуацији када неко жели да се искључи са мреже, да заштитимо оне који желе да се греју.
Разговара се и на тему уговора о продаји топлотне енергије. Ми у Смедереву већ имамо конципиран уговор и очекујем да ћемо у врло кратком року обићи терен, одржати састанке са свим Скупштинама станара и покушати да склопимо уговоре са што већим бројем корисника грејања – каже Кулагић.
Директор ЈП Грејање Владимир Кулагић задовољан је и досадашњом сарадњом са локалном самоуправом.
-Кад год је било потребно изашли су нам у сусрет, како у стручном делу, тако и финансијском када нам је била неопходна помоћ за исплату нагомиланих обавеза. Јако је важно да постоји добра сарадња са оснивачем. То је предуслов да предузеће добро функционише и да корисници услуга буду задовољни. Та неопходна спрега постоји, не видим ту неки проблем и надам се да их неће ни бити. Последњи пример добре сарадње са локалном самоуправом је рад на конверзији котларница. У сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања Владе Републике Србије свакако најважнија карика је локална самоуправа. Заједнички на томе радимо, одржавамо састанке, саветовања, све информације врло пажљиво обрађујемо и припремамо документацију за конверзију наших котларница са мазута на биомасу. Наравно да без добре сарадње са локалном самоуправом ту активност не можемо да реализујемо квалитетно. У оним градовима, где размишљају другачије, имаће проблеме – тврди Кулагић.
На самом крају Владимир Кулагић поручио је још једном корисницима услуга да немају потребе да брину око цене грејања, јер се она до краја године сигурно неће мењати. А што се тиче предстојеће грејне сезоне, уверен је да ће све бити апсолутно припремљено, како са становишта безбедности, тако и функционалности система испоруке топлотне енергије.