“Пјер” карикатуре у Смедереву

ПОГЛЕДАЈТЕ ИЗЛОЖБУ И НАСМЕЈТЕ СЕ, НЕ БОЛИ:

У организацији градске Галерије и Музеја у Смедереву, у оквиру 130. манифестације “Смедеревска јесен”, отворена је изложба најбољих радова са овогодишњег, 49. конкурса карикатуре “Пјер” компаније “Новости”.

Поставку 49. „Пјера“ чине 124 карикатуре, 73 аутора, уз 20 радова 18 младих карикатуриста.
“Бронзаног Пјера” добио је Душан Арсенић, “Сребрног” Горан Марковић, а “Златког” Горан Дивац са карикатуром под називом “Енклава”. Изложени су и радови наших великих карикатуриста Ранка Гузине и Александра Блатника.
“Јако смо поносни што смо овде и што смо део манифестације “Смедеревска јесен”. Морам признати да нисам знао за податак да је ово 130. година њеног постојања. То је за сваку похвалу. Ни ми нисмо млади. Ово је 49. издање нашег конкурса карикатуре под називом “Пјер”. “Сито је поприлично густо. Најбоље од најбољег се овде налази. Радове које ћете моћи да погледате су најбољи радови које Србија има. Ми смо сваке године у прилици да нам се на конкрус јави измедју 150 и 200 аутора и буде неких 650, 700 радова. Комисија изабере отприлике сваки шести рад и он улази у изложбу и каталог којим се поносимо” обратио се присутнима Бојан Љубеновић, уредник компаније “Новости”.
Компанија “Новости” дуги низ година негује новинску карикатуру. Према речима Љубеновића, она је у време бивше Југославије, организовала сваке године конкрус на којем су учествовали карикатуристи из читаве земље. Данас, забринути за будућност карикатуре, уведена је пре две године нова категорија – млади карикатуристи. У жељи да наведу младе људе да се баве овом врстом уметности, они су такође у прилици да сваке године шаљу своје радове.
Шта су желели ове године карикатуристи да нам поруче ? Исто као и раније, само ми се чини да ми нисмо те њихове поруке баш најбоље разумели. Оно што нам они поручују то је нека врста пресека стања нашег друштва. То је једна магнетна резонанца свих наших аномалија и болести. Онај ко буде умео да сагледа и прочита карикатуру схватиће шта су желели да нам кажу и од чега бисмо морали да се “лечимо”. Морам признати да нисам сигуран када је у питању будућност карикатуре. Карикатуристи и сатиричари имају све већи проблем јер тркајући се са свакодневном стварношћу видимо да нас она престиже. У друштву у коме се налазимо, у коме се отварају свечано семафори, постоје чувари билборда – тешко је је данас бити карикатуриста и нацртати нешто апсурдније и смешније од тога. Тешко је престићи стварност. Да ли ћемо је победити или изгубити не могу вам сада рећи, али да ћемо се борити до последње своје идеје и то је једино сигурно. Уколико вам се случајно гледајући ове карикатуре на лицу појави осмех, ништа не брините, не боли – слободно се смејте” закључио је Љубеновић.
На конкурс су пријављене 653 карикатуре 209 аутора.