Град и НСЗ настављају да подстичу запошљавање

УГОВОРИ ЗА НОВА 183 РАДНА МЕСТА:

Градоначелница Јасна Аврамовић и директорка смедеревске филијале Националне службе за запошљавање, Олга Свилар на свечаној додели уговора за 183 људи, пожелеле много успеха у раду будућим предузетницима.

За уговоре је обезбеђено преко 27 милиона динара. Град Смедерево 15 милиона, а 12 милиона и 200 хиљада динара Национална служба за запошљавање.
Подељено је 35 уговора за послодавце који су запослили 52 радника, 44 уговора за људе који ће у блиској будућности започети сопствени бизнис, док ће остатак бити подељен до краја године од средстава које је издвојио град.
Хвала свима на стрпљењу и креативности да сами себи омогуће свој бизнис. У овој години, град је за 120 људи одредио једну количину новца, да им помогне да започну свој посао. Око 50 њих је преко јавних радова ангажовано, док се осталих 180 „скинуло“ са бироа рада захваљујући локалној самоуправи. Трудимо се да сваке године увећамо та средства јер нам је битно да свако ради, али и заради. То је јако важно. Свима онима који започињу свој бизнис, желим много успеха као и да сваке године напредују. Када једне године започну посао, већ следеће могу да аплицирају и запосле неког радника. Ми ћемо увек бити ту за наше грађане, не само да започну свој посао већ и да га прошире навела је градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.
Олга Свилар, директорка Националне службе за запошљавање, наводи да је Смедерево 2016. године било у врху посредовања и запошљавања у Србији. Такође, она каже да други послодавци, приватни, мали и предузетници траже велики број радника и да има много захтева Националној служби за запошљавање, као и да се враћа поверење у ту институцију да може да обезбеди раднике.
Хтели смо да направимо свечану доделу уговора и да се види да овај град брине о својим грађанима. Град је у последње три године издвајао по 15 милиона динара за овакве уговоре. Пре тога, та свота новца је била значајно мања, али од када је градоначелник Јасна Аврамовић, средства су повећана на 15 милиона. Свесни смо да је приоритет града запошљавање. На евиденцији имамо смањење броја радника и то нас све јако радује. Када сам дошла у Националну службу за запошљавање, пре три године, било је 11 хиљада незапослених на евиденцији. Сада је тај број 7200. Трудимо се да свим послодавцима који су заинтересовани да запосле људе преко Националне службе, пошаљемо оно најбоље што имамо на евиденцији. Од јануара до августа ове године на неодређено је запослено 1800 људи, а око 5000 на одређено. Ова цифра на неодређено је јако значајна, јер и ови људи који су данас потписали уговоре добијају посао на неодређено. Више није могуће запошљавати на неодређено време и отпустити радника после годину дана. ПКЦ би поново требало да крене са запошљавањем, Каизен тражи нових 100 радника и очекујемо да у наредна два, три месеца имају око 700 запослених што значи да ће бити сигурног запошљавања закључила је Олга Свилар.