Матерхорн „пао“ из трећег покушаја

ДРАГАН ПАВЛОВИЋ ПРВИ СМЕДЕРЕВАЦ КОЈИ СЕ ПОПЕО НА МАТЕРХОРН

Један од највиших и најзахтевнијих врхова Европе Матерхорн (4478 метара) дуго је одолевао покушајима планинара из целог света да га освоје. Коначно 1865. године на Матерхорн се попела енглеска експедиција коју је водио алпиниста Едвард Вимпер. Њему је то пошло за руком 14. јула, а тек 2017.године, дакле после 152 године један Смедеревац успео је да освоји Матерхорн. То је пошло за руком Драгану Павловићу члану Планинарског клуба Челик. Драган је пре коначног успеха и успона, два пута покушавао да освоји Матерхорн. Први пут је покушао 2010. са швајцарске стране, а три године касније са италијанске стране. Оба пута није ишао до краја због временских (не)прилика.
– Пре годину дана сам са својом екипом решио да нападнем Матерхорн. Неколико пута смо покушавали и одлагали акцију. Овог пута, четири дана пред полазак, Борис Стрмшек (алпиниста и горски водич) нам из Словеније јавља да имамо неколико стабилних дана који су кључ за успех комплетне акције. Нас двојица и Михајло Вукоичић кренули смо 26. августа из Београда, дан касније смо већ били у Червињи у подножју Матерхорна где смо одморили неколико сати и већ 27. августа рано ујутру кренули смо ка врху Матерхорна, али без Михајла који је због висинске болести морао да одустане – истиче Павловић.
Прва фаза успона завршена је код склоништа на 3700 метара, а дан касније у раним јутарњим сатима почео је коначни успон на Матерхорн. Своје импресије са освајања Матерхорна Драган Павловић је прошлог уторка поделио са члановима ПК Челик, али и са свим онима којима је планинарење и алпинизам на срцу.
– Још утисци нису сређени. Гледајући слике подсећам се ранијих неуспелих покушаја. Сада после успешне експедиције могу да кажем да су ми много помогла искуства других. Можда још нисам свестан успеха јер је ово најтежи врх у Европи. У свету је на петом месту по смртности, за разлику од Евереста који је тек на деветом месту. Све је јасније ако кажем да је у протеклих 150 година више од 550 алпиниста погинуло у покушајима да освоје Матерхорн. Било је много тешких момената током успона, а дефинитивно је најтеже било када нам је пукло уже током силаска, а спуштање без ужета је врло тешко. Тада ми није било свеједно. Све остало било је беспрекорно, поготово ако сте максимално физички и кондиционо спремни за искушења која вас очекују. У року од два сата можете да видите како се смењују сва четири годишња доба. Због свега тога, али и потешкоћа и препрека који се налазе на путу до врха, многи одустају од коначног изласка на врх Матерхорна.
Драган Павловић четири пута је излазио на највиши врх Европе Мон Блан, био је два пута на Гран Парадизу и Брајтхорну, Гросглокнеру…. Ипак, то не може да се мери са свим изазовима којима је морао да одоли током освајања Матерхорна. Уосталом, према његовим речима, једва да је десетак од тренутно актуелних српских алпиниста успело да освоји овај врх.
– После овог успеха сасвим сигурно једно годину дана нећу покушавати нешто овако тешко. Покушаћу да једног дана освојим Аконкагву. Тамо су били моји Смедеревци, а надам се да ћу успети у тој намери и да освојим врх од скоро седам хиљада метара.
Наравно, осим добре припреме, воље, жеље и спремности, за један овакав успон потребна су и значајна финансијска средства. За сам завршни успон потребно је између 700 и 800 евра. Ту се не рачуна опрема и све претходне припреме и успони за аклиматизацију. Само генерална проба на Триглаву коштала је Драгана Павловића близу 400 евра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *