Поносни на свој град

УСКОРО ОСНИВАЊЕ ГРАЂАНСКОГ УДРУЖЕЊА ЗАВИЧАЈНИХ СМЕДЕРЕВАЦА

Недавно је у Центру за културу одржан иницијативни састанак за оснивање Удружења завичајних Смедереваца. Испред оснивачког одбора присутнима се обратио Веселин Јелисавчић који је нагласио да ће Грађанско удружење завичајних Смедереваца деловати као нестраначко, ненасилно и непрофитно удружење са циљем заштите и афирмације историјског, културно-духовног и материојалног наслеђа Смедерева, Смедереваца и њихових потомака.
Имајући у виду да је Смедерево два пута било престони град Србије, један од првих циљева овог удружења биће подизање споменика деспоту Ђурђу Бранковићу. Јелисавчић је подсетио и на бројне добротворе Смедерева, почевши од смедеревског проте Милутина Банића, Антонија Протића, Љубицу и Дина Манчића, Милана Јовановића Стојимировића, Стевана Кузмановића и многе друге. У знак захвалности за њихова добра дела град Смедерево је својевремено, 15. маја држао опело. Завичајно удружење Смедереваца – каже Јелисавчић, сматра да тај обичај мора да се врати како се њихова добра дела не би заборавила.
Мислимо да Смедерево, на које морамо да будемо поносни, заслужује да има Музеј вина јер се вековима уназад, овде гајила винова лоза и правило одлично вино. Некада смо имали одличне спортисте, постизали још боље резултате. Сада нам је спорт мало у кризи али мислим да сви они који су правили историју спорта у Смедереву не смеју да буду заборављени. Зато Завичајни Смедеревци сматрају да би Музеј спорта био најбољи начин да млађе нараштаје подсетимо на наша највећа спортска достигнућа. Људи који су својим спортским успесима проносили славу Смедерева не смеју бити заборављени – сматра Веселин Јелисавчић.
На састанку је договорено да се крајем септембра или почетком октобра одржи оснивачка Скупштина удружења Завичајних Смедереваца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *