„Прошао“ 21 пројекат

ОПРЕДЕЉЕНА СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКТЕ У КУЛТУРИ:

Из буџета града пројекти из области културног стваралаштва, позоришта, музике, књижевности и плеса, биће подржани у укупном износу од три милиона динара.

Када је реч о програмима из области музике, из градског буџета ће бити издвојено 450 000 динара, од чега хору Кир Стефан Србин иде 400 000 за реализацију пројекта „Камен и свила – булевар културе“, а позоришту ПАТОС 50 000 за „Јесењу концертну сезону“ у циљу популаризације класичне музике.
ПАТОС-у су одобрена средства за још два пројекта у области позоришта, па ће са 100 000 динара из буџета бити подржана идеја постављања представе „Пут око света“, а са 50 000 пројекат „Позоришна значка“ чија је намера неговање, васпитање и образовање младе позоришне публике.
Када је реч о књижевности, 1,1 милион иде као подршка реализацији 48. „Смедеревске песничке јесени“, а клубу „Расковник“ 60 000 динара за манифестацију „Деспотова заклетва“.
ИК Арка, добиће 30 000 динара за издавање књиге „Видела у мени“, Мирославе Мире Цветковић, док је 70 000 опредељено за објваљивање „Прича о старом Смедереву“ Николе Тасића које ће бити публиковане под окриљем Народне библиотеке Смедерево.
Буџет града ће у 2017. години учествовати у финансирању пројеката осталих извођења културних програма и садржаја у укупном износу од 80.000 динара, и то Регионалноg центрa за таленте и развој деце Смедерево, а за реализацију “Треће конференције ђачких парламената централне Србије” у циљу унапређења културе изражавања, слободе мишљења и развоја демократке мисли код ученика и деце.
Нешто више од милион динара опредељено је за културно – уметничка друштва. Највиши износ, припао је осипаоничком друштву “Вук Караџић” Осипаоница за реализацију пројекта “Рад КУД-а у 2017.” Следи друштво “Липе” са 150 000 за куповину народне ношње, док на износ од 120 000 динара може да рачуна КУД Михајловац. Културно уметничко друштво “Деспот Ђурађ” из Раље за активности добија 100.000 динара, а по 80 000 је намењено „Врбовачком опанку“ и “Друговцу”.
За “Почетничко прело и културне активности КУД Луњевац”одвојено је 60.000 динара, као и друштвима у Добром Долу и Малом Орашју.
Најнижи износ од по 50 000 динара, добили су смедеревска „Семендриа“ и „Кантакузина“ и малокршљански КУД „Вељко Дугошевић“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *