Ускоро радови на капели Дине Манчића

У ПЛАНУ ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ:

Након дугогодишњих покушаја да се макар почне обнова капеле Дине Манчића на Старом гробљу, екипе Регионалног Завода за заштиту споменика културе у Смедереву, напокон ће бити у прилици да се посвете овој, рекло би се малој, али вишеструко значајној грађевини.

Тачније, планирани радови су заправо спасавање капеле у последњем тренутку. Да је прошло још мало времена, питање је да ли би и шта уопште остало за спасавање.
Капела се налази у врло лошем стању. Узроке за такав степен скоро потпуне дотрајалости, треба тражити чињеници да је саграђена 1884, значи да има прилично година, а с друге стране, и у томе што, бар колико је нама познато, за читаво време њеног постојања, нису извођени никакви радови на капели – каже Васа Пипер, дипломирани инжењер архитектуре, конзерватор и виши стручни сарадник у Заводу.
Јавни позив за потенцијалне извођаче радова је расписан крајем прошле недеље, рок за достављање понуда од пет дана истиче у петак, 29. септембра, а у овом тренутку, Завод заправо планира радове који се могу сматрати првом фазом, уколико се на уму има шта је све потребно учинити како би капела била потпуно обновљена.
То је само оно што је нужно потребно, а реч је о статичкој санацији калоте и саме капеле, што подразумева и кровно покривачке радове, највероватније. Није било могуће да сагледамо комплетно стање кровне конструкције, без обзира на то што је скинут покривач од бакарног лима. Остао је сачуван само на куполи, а ми претпостављамо да је по скидању тог лима дошло и до убрзаног пропадања кровне конструкције. Значи, следе најнеопходнији радови, покривање и пре тога, статичка санација калоте. Калота је зидана, и у врло је лошем стању, напукла, а те велике пукотине сведоче о трајекторији напона, ту су, очигледно била силна напрезања која су изазвала оштећења. Све то нам, у статичком смислу, указује на рад неких врло опасних сила. Након што се капела стабилизује и успостави равнотежа, тај део посла заокружили бисмо фасадерским радовима на самој куполи. У овој, првој фази је предвиђено да буду изведени радови на увученој пластици пошто се она јавља непосредно испод стреха кровова тако да би обновљена, на даље била заштићена од пропадања. Киша, снег, лед и мраз највише су допринели тим оштећењима и врло неповољна ружа ветрова која је у том делу – напомиње Пипер.
Циљ интервенција које следе је консолидација објекта како не би сасвим пропао, док би, у неким наредним фазама, требало да буде настављена обнова. Наравно, под условом да се обезбеди новац. Средства за радове који су сада у плану, обезбеђена су из буџета града Смедерева. У следећој етапи, радови би требало да буду изведени на целој капели, како би се, бар на основу онога што је сада познато нашим стручњацима, капела, ако не обновила у потпуности, односно тако да изгледа као у тренутку када је настала, онда да то бар буде приближно оригиналном изгледу. Отежавајућа оклолност је што пројекат по којем је рађена, не постоји. А радио ју је, и то се у Смедереву углавном не зна или заборавља, ни мање ни више него један од највећих архитеката свога доба, Александар Бугарски.
Иначе је, у свом раду, то био човек са толико мере, укуса и осећаја, он је по својој природи ренесансни човек јер се руководи начелима лепог које је поставила та епоха. Код њега је све изузетно складно, на први поглед јако једноставно, а заправо ни мало просто. Тако су и направљени ти венци на капели, који су нарочито лепи. Нешто смо заувек изгубили, али је нешто и остало сачувано, па ће нам то послужити током обнове. Капела је вишеструко значајна грађевина. Она је ауторско дело једног од највећих имена српске архитектуре, човека који је пројектовао Стари двор односно данашњу Скупштину града Београда, Народно позориште… У свом аутографу, он је побројао шта је све урадио, али од свих тих грађевина, само 12 је сам назвао уметничким делима и управо је међу њих ставио и капелу Дине Манчића у Смедереву. Бугарски је био академик, члан Српског ученог друштва, које ће касније постати Српска академија наука и уметности. Он је пројектовао и монуметналне објекте, за оно време и схватања наравно. Капела је мали објекат, али је изузетно складна јер обједињује сва начела и принципе пројектовања нечег што је у својој суштини лепо. Бугарски је ту применио Паладијева начела о лепоти архитектуре и врло вешто, сва искуства из српско – византијског стила који ће се тек касније размахати. Ту је и осећај грчке, класичне лепоте, а делом и академска строгост у примени геометрије која је пак потпуно неприметна. То су неке уметничке и архитектонске вредности капеле, која има и историјске вредности, наравно. Зато што је то гробна капела Димитија Манчића и његове супруге, који су овај град задужили и обоје су сахрањени ту – додаје наш саговорник напомињући да је капела од самог настанка привлачила пажњу. Тако је и путописац, Феликс Каниц, који је три пута посетио Смедерево, забележио да се поред средњевековне цркве налази „једна изузетно складна капела“. И у том опису је управо суштина дискретне префињености и лепоте којом је овај објекат пленио.
Уз то, само место на коме се налази, а то је централни плато старог смедеревског гробља, и историјат тог дела данашњег града је врло занимљив и – недовољно истражен. Сеже до античких времена јер су ту пронађени темељи највероватније античког храма, а материјал је послужио као секундарни за изградњу средњевековне цркве.
Све то говори да ту, одвајкада, 1700 или можда чак 2000 година уназад постоји култно место, а архитектура прихвата теорију култног места, тамо где је било која вера, у било које време сматрала да је то на неки начин посебно место и ту подигла сакрални објекат. Отуда се дешавцало да антички храм замени хришћанска црква. Неко ће рећи да је израз то „место живи“ није подесан јер је реч о гробљу, али је чињеница да се ту, у континуитету, на пример већ 600 година од како је црква подигнута, људи окупљају. Ту је и Спомен костурница, чиме ми, на тако малом простору заправо имамо историјско сећање од античког времена па све до средине прошлог века – закључује Пипер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *