Шест деценија гинекологије у Смедереву

СИМПОЗИЈУМ ОКУПИО ЛЕКАРЕ ТРИ ЗЕМЉЕ:

Одржани симпозијум у организацији Гинеколошко-акушерске секције Српског лекасрког друштва (СЛД), Академије медицинских наука СЛД и Подружнице СЛД Смедерево био је први међународни симпозијум са учесницима из Словеније, Македоније и Србије.

Повод за овај догађај је јубилеј, односно 60 година Гинеколошко-акушерске службе у смедеревској болници. Радни део симпозијума отворили су прим. мр сц мед. Славица Мишић, председник Подружнице СЛД Смедерево и прим. мр. сци. мед. др Ненад Ђорђевић, директор Опште болнице “Свети Лука” у Смедереву.
Након њих, лекари, врсни стручњаци у области којој је симпозијум био посвећен, изложили су присутнима низ предавња у вези са новинама у гинекологији и акушерству у региону, али и свету.
Уводно предавање било је посвећено историјском прегледу урогинеколошке хирургије у региону, а одржао га је проф. др Божо Краљ, гинеколог из Словеније. Након њега предавачи су били Проф. др Адолф Лукановић, УКЦ Љубљана, Проф. Др Милош Петронијевић, КГА КЦС Београд, Проф. др Борут Петерлин, УКЦ Љубљана, проф. Др Радомир Живадиновић, ГАК Ниш, доц. др Горан Димитров, УКЦ Скопље, проф. др Владимир Пажин, доц. др Ана Данева Маркова, УКЦ Скопље, доц. др Марија Хаџи Лега, УКЦ Скопље и проф. др Петар Драча, гинеколог, Нови Сад.
Иначе, први гинеколог који се спомиње у Смедереву била је др Добрила Станковић.У послератном периоду порођаје су обављале бабице, а гинеколошко акушерске операције хирурзи др Чампар и др Поповић. Према подацима из 1954. урађено је 45 гинеколошко акушерских операција. Наредне године било је 90, а 1956. чак 115 оваквих интервенција. Примаријус др Веселин Васиљевић и др Јован Јамошков почињу да раде у смедеревској Општој болници као специјалисти из области гинекологије и акушерства и активно учествују у лечењу пацијенткиња. Од 2005.године служба је званично добила два одсека, гинекологију и породилиште. Први шеф одсека гинекологије био је др Влајко Стојчић, а породилишта др Стојанка Михајловић. Од 2013. шеф одсека гинекологије је Весна Марковић, а породилишта примаријус др Лола Драгутиновић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *