У току радови на капели Дине Манчића

ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ:

Прва фаза радова на санацији Капеле Дине Манчића на Старом гробљу у Смедереву почела је 9. октобра године потписивањем уговора између Регионалног завода за заштиту споменика културе и Привредних друштава „КОТО“ из Београда као носиоца посла и „Бајица“ из Смедерева као члана групе.

Подсећамо, ови радови се односе на реализацију прве фазе обнове према „Пројекту конструктивне санације и рестаурације фасада капеле Дине Манчића на Старом смедеревском гробљу у Смедереву“ који је израдио Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево.
Радови обухватају санацију куполе, препокривање кровова и санацију фасада тамбура куполе. Средства за реализацију пројекта обезбеђена су из градског буџета у висини од скоро три милиона динара, а рок за завршетак је 30 радних дана од потписивања уговора.
Капела Дине Манчића, важан део баштине и дело чувеног архитекте Александра Бугарског изграђена је 1884. и по свој прилици никада није обнављана па је у последње време била у веома лошем стању, готово сасвим руинирана. У намери да спасу шта се може, стручњаци Завода су обнову капеле уврстили међу приоритете.